muziekbus
Dit artikel is 11-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

celesta

Celesta

[Frans celeste = hemels], slaginstrument waarbij door hamertjes metalen staven, door middel van toetsen van een klavier tot klinken gebracht worden.

De in het jaar 1886 gepatenteerde uitvinding van Auguste Mustel werd, vanwege de als hemels ervaren zachtheid van het timbre, Celesta gedoopt.

Het instrument, dat er uitziet als een pianino of harmonium, bezit stalen staven als toongeneratoren. Deze zijn vastgekoppeld aan houten resonatoren. Op deze manier, en door het aanslaan van de staven door met vilt beklede hamertjes van een pianomechaniek (Zie ook piano), wordt een zeer zachte trilvorm voortgebracht. Telkens weerklinkt alleen de grondtoon zonder boventonen; de naklank kan door een pedaal gedempt worden. De zachte, zoete en luchtige klanken voortbrengende celesta omvat in de regel vier octaven en is een octaaf lager genoteerd dan ze in werkelijkheid klinkt.

Tsjaikowski gebruikte als eerste de Celesta : Danse de la fée dragée in het ballet De Notenkraker . Sindsdien werd de Celesta in vele partituren voorgeschreven.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.