muziekbus
Dit artikel is 11-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Cees Slinger

Soesja Citroen & Cees Slinger. 1995

Nederlands Jazzmusicus en pianist, 17 mei 1929 in Alkmaar - overleden 29 september 2007 Den Haag.

Cees Slinger is één van de grondleggers van de moderne jazz in Nederland en trad op met grootheden als Stan Getz, Ben Webster, Bud Freeman, Dizzy Gillespie en zijn eigen band Diamond Five.

Biografie
De in 1929 in Alkmaar geboren Cees Slinger kwam uit een gegoed milieu. Na een opleiding aan het Nijenrode instituut en diverse jobs in het zakenleven kroop het bloed echter waar het niet gaan kon en ging Cees de muziek in.

Vanaf de jaren vijftig maakte hij naam met zijn eigen band Diamond Five, een hardbop-combo. De band met trompettist Cees Smal, tenorsaxofonist Harry Verbeke, bassist Jacques Schols en drummer Johnny Engels had de Amsterdamse nachtclub Sheherezade als basis waar zij ook eigenaars van waren.

De Diamond Five
De musici die de Diamond Five zouden vormen, kwamen voor een deel voort uit de Haarlemse Jig Rhythm Club (opgericht in 1946). Die band, met trompettist Dick Spieker (1920-2001) en Cees Smal (1927-2001), zette de jazz in Haarlem op poten. Door de vele jam-sessies die daar werden gehouden, vonden heel wat musici de weg naar het podium.
De Diamond Five traden oorspronkelijk op als The Diamonds, maar de verwarring met het populaire zangduo The Blue Diamonds leidde tot te veel misverstand, vandaar de naamsverandering. Met Cees Smal (tp, ventiel-tb), Harry Verbeke (ts), Cees Slinger (p), Jacques Schols (b) en Johnny Engels (d) groeide de Diamond Five uit tot een eersteklas hard-bop combo. Het vijftal koos als basis de nachtclub Sheherazade (kortweg de Zade) in Amsterdam. De Diamond Five namen uitstekende platen op en in 1963 volgde zelfs een optreden met het Concertgebouworkest in het Amsterdamse Concertgebouw. Filmer Louis van Gasteren was zo geïmponeerd door deze jonge musici dat hij begin jaren zestig een documentaire maakte met moderne Nederlandse jazz als onderwerp. De opkomst van de popmuziek leidde echter ook hier tot malaise. In 1962 moest de Sheherazade zijn deuren sluiten en in 1964 hieven de Diamond Five zichzelf op. Maar ze zouden terugkomen en vele jaren later nog steeds samenspelen. Nederland. Hij begeleidde Nederlandse zangeressen als Greetje Kauffeld en Soesja Citroen en heeft in zijn loopbaan met talloze Amerikaanse en Europese topmusici als waaronder Slide Hampton, Archie Shepp, Clifford Jordan, Jimmy Owens, Lew Tabackin en Jimmy Knepper gespeeld. Zo begeleidde Slinger met regelmaat de legendarische, een tijd in Amsterdam verblijvende tenorsaxofonist Ben Webster, van wie hij muzikaal gezien veel opstak. Het Cees Slinger Octet stond tenorsaxofonist Dexter Gordon bij, wat onder meer resulteerde in het album Live at the Amsterdam Paradiso (1969). En in 1976 en in 1985 ging hij langdurig op tournee met drummer Philly Joe Jones en de Mingus Dynasty band. Als pianist had Cees een grote bewondering voor Cedar Walton. Zijn invloed was dan ook duidelijk waar te nemen.

Behalve pianist, bandleider van talloze formaties, dirigent en arrangeur was hij in de jaren tachtig docent op het Rotterdams Conservatorium.

In 1996 won Slinger op het North Sea Jazz Festival de Bird Award. Deze prijs voor groepen of personen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de jazzmuziek, heet tegenwoordig de Paul Acket Award, naar de oprichter van het festival.

Cees Slinger is zaterdagavond 29 september 2007 in Den Haag op 78-jarige leeftijd overleden in een Haags ziekenhuis, waar hij enkele dagen eerder was opgenomen. Slinger trad tot kort daarvoor op met zijn eigen sextet Just in Case, met onder andere tenorsaxofonist Ferdinand Povel en bugelspeler Ack van Rooyen. Hij is altijd blijven componeren

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.