muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Cecilia Bartoli

Cecilia Bartoli geb. 4-6-1966 in Rome
Italiaanse mezzosopraan

Zij is de dochter van twee operazangers en kreeg haar zangopleiding uitsluitend bij haar moeder. Cecilia Bartoli studeerde piano en trombone aan de St. Cecilia-Academie in Rome.

Toen zij 19 jaar was werd zij ontdekt door Herbert von Karajan. Hij contracteerde haar voor de Salzburger Osterfestspiele voor J.S. Bachs Hohe Messe. Tot de uitvoering hiervan is het echter door de dood van Karajan niet meer gekomen.

Sinds midden 1990 treedt zij als gast op op bekende operapodia en bij grote muziekfestivals. Zo trad ze bijv. op bij het New Yorkse Mozart- en Haydn-Festival, evenals op het muziekfestival in Florence en had ze talrijke gastoptredens, o.a. aan de Opéra van Parijs, de Scala van Milaan en in Barcelona.

Sinds 1991/92 werkt ze naast engagementen in Frankrijk en Zürich nauw samen met Daniel Barenboim, aan wie ze ook voor een belangrijk deel haar zich snel ontwikkelende artistieke loopbaan te danken heeft.

Cecilia Bartoli, die vooral als Mozart- en Rossini-vertolkster bekend is en een exclusief verdrag met de platenfirma Decca in Londen sloot, werd in 1994 in het kader van de "Classical Music Awards" tot zangeres van het jaar gekozen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.