muziekbus
Dit artikel is 16-02-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Catharina van RennesNederlands componiste en zangpedagoge, geboren Utrecht 2 augustus 1858, gestorven Amsterdam 23 november 1940

Catharina van Rennes studeerde onder andere bij Richard Hol en Johan Messchaert. Zij begon haar loopbaan als zangeres, maar vestigde zich al spoedig in haar geboortestad als pianiste, pedagoge en dirigente.

In 1887 opende van Rennes een zangschool voor kinderen, waarvan onder meer prinses Juliana leerlinge was. Later leidde zij ook in Amsterdam en Den Haag dergelijke scholen, terwijl zij door het hele land matinees gaf voor kinderen en kindervrienden.
Het waren vooral deze matinees die haar zeer populair hebben gemaakt.

"Door haar geest en tact en haar origineel compositietalent heeft zij tegeljk de kinderzang op een hoog peil gebracht en het nieuwe Nederlandse kinderlied in een kleurige frisheid doen opbloeien" (Van Dokkum).

De populariteit van haar werk blijkt onder andere uit het aantal herdrukken daarvan: de Kleengedichtjes beleefden meer dan 60 drukken.

Werk: Cantates: o.a. Kerstcantate, De schoonste feestdag, Oranja Nassau cantate; klaviervertellingen, o.a. In de muizenwereld; liederen, o.a. Meizoentjes, Miniatuurtjes, Instantaneetjes, Vlindervlucht, Kleengedichtjes, Madonnakindje en Het rooie boekje (behelst melodieën op gedichtjes van kleuters van de zangklassen, o.a. enkele van prinses Juliana).

website: Nederlands beroemdste zangpedagoge en componiste Catharina Van Rennes wordt muzikaal herdacht t.g.v. haar 150ste geboortejaar! Op zondagmiddag 21 oktober 2008, tussen 15.00 en 17.00 uur, wordt in de Lutherse Kerk van de Evangelisch-Lutherse gemeente aan de Hamburgerstraat 11 te Utrecht een klein herdenkingsconcert gegeven ter gelegenheid van het 150ste geboortejaar van de eens zo gevierde Utrechtse componiste en zangpedagoge Catharina van Rennes (1858-1940). De vermaarde concertzanger Pieter Vis uit Houten zal op deze bijzondere herdenkingsbijeenkomst zowel soli als duetten vertolken met de talentvolle jonge Duits-Nederlandse sopraan Isabel Delemarre. De beide solisten worden zowel op het orgel als aan de piano begeleid door de Amersfoortse musicus drs. Piet Noort en Christian Faddegon uit Den Haag.

Dit eenmalig herdenkingsconcert rond Catharina van Rennes wordt door de Elza Vis-De Clercq Stichting uit Houten georganiseerd. Precies 25 jaar geleden kreeg de bas-baritonzanger en musicoloog dr. Pieter Vis internationale waardering voor zijn succesvol landelijke herdenkingsproject gewijd aan de bekende zangeres en componiste uit de 19de en eerste helft van de 20ste eeuw, Catharina Van Rennes. Deze viering t.g.v. haar 125ste geboortejaar in 1983 werd door de oud-leerlinge van Catharina van Rennes, de Utrechtse musicologe dr. Nancy van der Elst, en haar collega dr. Pieter Vis op poten gezet. Ze brachten toen een bijzonder luxe platenbox met herdenkingsboek uit rond het muzikale oeuvre van deze componiste en die van haar tijdgenoten. Ongeveer tien jaar later en wel in december 1993 werd deze audio-uitgave succesvol herhaald, getiteld '150 jaar Volks- Kinder- en Luisterliedjes uit het Utrechtse muziekleven', maar dan als een CD-box uitgave.

Voor de twee herdenkingsprojecten was de voormalige burgermeester van Utrecht, drs. Lien Vos-Van Gortel, beschermvrouw. In het aanbevelingscomité zaten naast de vermaarde Nederlandse zangeressen zoals Jo Vincent, Elly Ameling en Gré Brouwestijn ook prinses Christina en Kardinaal Alfrink alswel andere prominenten uit het Nederlandse muziek leven en de politiek.

Op het a.s. middagconcert worden bekende liederen en meezingers van Catharina van Rennes gebracht. Tevens wordt er een korte levensschets van deze charismatische aanhangster van het toen opkomende feminisme gegeven door de Utrechtse musicologe dr. Nancy van der Elst. Zij zal tussen de uitgevoerde liederen korte schetsen en anekdotes uit het leven van haar vroegere zanglerares en voormalige huisvriendin van haar ouders vertellen. De al hoogbejaarde oud-leerlinge van Van Rennes (Nancy is geboren op 9 mei 1929) is de geschikte persoon ervoor om op haar zo kenmerkende en informatieve levendige manier het te brengen. Bekende zangtitels passeren de revue zoals het 'Madonnakindje' en de tweestemmige liederen waaronder 'Het Angelus klept in de verte' en 'Engelenwacht - Als goede kinderen slapen zacht'. Verschillende toppers uit de bundel 'Kleengedichtjes', op gedichten van de West-Vlaamse priester-dichter Guido Gezelle, worden na jaren lange stilte weer eens tot klinken gebracht. Het aanwezige publiek kan op dit miniconcert van harte meezingen in het o zo populair geworden (opus 8, nr. 1) 'Het Zonnelied', dat op tekst van Anna Fles in 1899 al haar 50ste herdruk beleefde.

Naast Catharina's zangjuweeltjes rond de 20ste eeuwwisseling zal er ook muzikale aandacht worden besteed aan twee gelijkwaardige kunstzusters uit het Utrechtse muziekleven. Hendrika van Tussenbroek (1854-1935) was in haar tijd ook heel geliefd, maar veel bescheidener, toon- en tekstdichteres. Vooral bekend zijn haar speelse liedjes 'Wordt Wakker, het zonnetje is al op', en 'Amsterdam, die grote stad' naast diverse kinderoperettes zoals de 'Fabels van De La Fontaine'. Levensliedjes van de autodidactische musicienne, Manna de Wijs-Mouton (1873-1947) zullen zeker op dit middagprogramma niet ontbreken. Zij was een oud-leerlinge en vriendin van Catharina van Rennes. Vooral haar zangtoppers zoals het 'Snoepwinkeltje, 'De schooier' en 'Oud Heertje' werden door grote vedetten uit de cabaretwereld voor het voetlicht gebracht. Manna zelf was een populaire verschijning en trad met haar gitaar en eigen geschreven levensliedjes op tussen de twee wereldoorlogen.

Via de landelijke en plaatselijke pers alsook via de radio zal ruime aandacht aan dit herdenkingsconcert worden besteed. Men verwacht een grote opkomst. Wees er vroegtijdig bij, de kerkdeuren gaan al om 14.30 uur open. Toegangsprijs is € 10, = maar met een kortingsbon van € 5, = (inclusief programma) uit de Huis aan Huisbladen - Weekbladen Utrecht of dagblad is het € 5, =.

De voorverkoop start op zaterdag 27 september a.s. bij Muziekhandel Broekmans en Van Poppel aan de Korte Jansstraat 13-15, Utrecht. Informatie & reservering dr. P. Vis, tel.: 030-6382482. - GSM: 0623149414. / of psaris@zonnet.nl,

zie ook www.elzavisdeclercqstichting.nl of www.pietervis.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.