muziekbus
Dit artikel is 11-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

castraat

Castraat

(naar latijns 'castrare', snoeien)

Mannelijke alt- of sopraanzanger die ten gevolge van een vroegtijdse castratie zijn jongensstem behield.
Gevolgen waren onder meer een krachtige stem en een grote ademtechniek. Toegepast in de zestiende eeuw in het koor van de Sixtijnse kapel. Deze castraten werden ± 6 jaar geschoold en startten hun carrière omstreeks hun 15e jaar.
Castraten waren zeer geliefd in de achttiende eeuw bij onder andere Händel, Mozart en Gluck. Beroemd waren o.a. Farinelli, Caffarelli, Carestini enz. Talloze oudere opera's bevatten een of meer castratenpartijen. Later werden castraatstemmen veelal vervangen door tenoren.

Door de castratie werd de hormonale ontwikkeling stopgezet. Ze kregen geen borstbeharing en het strottehoofd ontwikkelde zich slechts minimaal. Wel groeide het skelet door en werd het lijf vaak buiten proportie groot. Door hun flink gegroeide borstkas en hun kleine strottehoofd waren ze in staat heel licht te zingen en tonen lang aan te houden. Bij de volwassen castraten maakte het longvolume en de grotere resonantieruimte, gekoppeld aan de hoge jongenstemregisters, een groter stemvolume, een enorme uitstraling en een tot dan toe ongekende virtuositeit mogelijk.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.