kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.
Dit artikel is 11-01-2016 voor het laatst bewerkt.

carnavalskraker

Een carnavalskraker is een ten tijde van carnaval veel (mee)gezongen veelal speciaal voor die gelegenheid geschreven lied. Om makkelijk mee te kunnen dansen wordt carnavalsmuziek vooral in de maatsoort 6/8 (hossen) en 3/4 (meedeinen) geschreven. Lokale carnavalsverenigingen doen veelal moeite om in een carnavalskraker plaatselijke actuele onderwerpen in dialect aan te snijden.

Bekende carnavalskrakers buiten Limburg zijn/waren:
Mien waar is mijn feestneus (6/8)
Een bloemetjesgordijn- Wim Kersten (6/8)
Er staat een paard in de gang (André van Duin(2/4)
Zak es lekker door (2/4)
Nie knieze, nie zeure (3/4)
En Adam sloeg Eva (3/4)
Ik heb een spijker in m'n kop au, au- DE STIPKES (6/8)
'Woensdagmorgen krijg je rooie rozen'- Wim Kersten (6/8)
Ik ben zo blij, zo blij, dat mijn neus van voren zit en niet opzij (6/8)
Kiele kiele Koeweit, Farce Majeure, 1973
Kamerbreed tapijt, Barry Hughes

In Limburg zijn er per plaats verscheidene dialectgroepen zoals Neet oet Lottum, Zoemaar en Rowwen Heze te vinden, die ook landelijk het goed doen. Diverse groepen zoals W-Dreej uit Venlo en Kartoesj uit Limbricht maken behalve feestmuziek ook carnavalsmuziek. Ook heeft zowat elke stad/dorp wel een "leedjes/liedjes" avond.

Er is een organisatie die elk jaar een wedstrijd organiseert voor de zogenaamde Limburgse sjlager, de Stichting LVK (Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer). Deze wedstrijd begint enkele weken voor de finale doordat mensen uit Limburg via de krant, de regionale omroep L1 en op internet op hun favoriete liedjes en artiesten kunnen stemmen. De beste 11 komen na een aantal rondes in de finale. De beste liedjes zijn ook gegarandeerd voor een optreden op de Boetegewoene Boetezitting ( de start van de Limburgse "Vastelaovend" cq. Carnaval ) in Venlo.

Ook in Brabant vinden carnavalsliedjesfestivals plaats, zoals in Vught/Dommelbaorzedurp (het "Deun en Deinderfestival") en in 's-Hertogenbosch/Oeteldonk (het Kwekfestijn). Jaarlijks vindt bovendien een provinciale Brabantse wedstrijd plaats tussen de winnaars van de plaatselijke festivals, het Knotskrakersfestival in Nieuwkuijk (gemeente Heusden).

Carnavalskrakers zijn een betrekkelijk recent verschijnsel van na de Tweede Wereldoorlog.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Carnavalskraker
Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 428.