kunstbus
Dit artikel is 30-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Carlos Salzedo

Frans harpist en componist, geboren Arcachon 6 april 1885, gestorven Maine (VS) 1961

biografie
Carlos Salzedo werd twee maanden te vroeg geboren als Charles Moise Léon Salzedo op 6 april 1885. Zijn ouders waren Isaac Gaston Salzedo en Thérèse Judith Anna Silva, beide muzikanten.
Carlos Salzedo begon op zijn derde jaar piano te spelen en schreef zijn eerste compositie een polka op zijn vijfde jaar, het jaar waarin zijn moeder stierf. De familie verhuisde naar Bordeaux en nam een Baskische vrouw in dienst als huishoudster, kindermeisje en gouvernante. Salzedo raakte zeer aan haar gehecht en bleef haar zijn hele leven cheques sturen.

Op zijn zesde jaar ging hij naar de St. Cecilia School voor Muziek, waar hij drie jaar later de eerste prijs in piano en solfège won. Hierna verhuisde het gezin naar Parijs. Salzedo was negen jaar toen hij ging studeren aan het conservatorium in Parijs, waar hij weer prijzen won in piano en solfège.

Omdat hij te zwak was om een blaasinstrument te bespelen en zijn broer viool speelde, besloot zijn vader dat Carlos Salzedo als tweede instrument harp moest leren spelen. Een jaar later kon hij gaan studeren bij Alphonse Hasselmans, docent harp aan het conservatorium.

In 1901 op zijn zestiende jaar won hij de eerste prijs in harp en piano allebei op dezelfde dag en werd hem een Steinway vleugel toegekend.

Na zijn studie werd hij ingehuurd als solo harpist, eerste harpist en solo pianist in het New Casino in Biarritz onder dirigent componist Luigini. Hij maakte zijn Parijse debuut als harpist en pianist in 1903 en veranderde zijn voornaam in Carlos, zijn eigenlijke naam was Léon-Charles.

Ook rond deze tijd raakte Gaston Carlos Salzedo verlamd door een beroerte en gaf hij zijn positie als koormeester over aan Carlos. Carlos Salzedo gaf solo uitvoeringen door Europa, waarbij hij veel lof oogstte in de kranten.

In 1909 verhuisde Salzedo naar de V.S. op uitnodiging van Arturo Toscanini in eerste instantie om eerste harpist te worden in het Metropolitan Opera Orchestra onder Toscanini.

Hij leerde Viola Gramm, een pianiste en zangeres kennen, die in Parijs had gestudeerd en ze kregen een liefdesrelatie. Salzedo gaf haar de bijnaam "Mimine", onder welke ze bekend was. Op 30 april 1914 trouwden ze en Salzedo schreef een trouwcantate voor de gelegenheid welke uitgevoerd werd door zijn vrienden.

Samen met Georges Barrère fluit en Paul Kéfer cello vormde Carlos Salzedo het "Trio de Lutèce". Toen het trio in Engeland moest spelen besloten ze hun huwelijksreis in Europa te houden.

In de Eerste Wereldoorlog moest Salzedo in het Franse leger en was hij kok voor zijn infanterie divisie bestaande uit verscheidene schilders en muzikanten. Hij organiseerde ze tot een groep die optrad en zong voor soldaten en langs ziekenhuizen tourde.

Om paspoorten te verkrijgen om Frankrijk te verlaten trouwen Carlos Salzedo en Mimine een tweede maal in augustus 1915.

In 1916 keren ze terug naar de V.S., waar hij bevriend raakt met Vaslav Nijinsky, met wie hij een theorie van gebaren ontwikkeld voor de harp die later deel uitmaakt van de Carlos Salzedo methode voor de harp.

Salzedo was actief in de promotie van nieuwe muziek, stichtte de harpafdeling aan het Curtis Institute en doceerde aan de Juilliard School.

Als componist en uitvoerder had hij grote invloed op de harpuitvoering, door de mogelijkheden en de verschillende timbres van het instrument te onderzoeken. Zijn Ballade, een standaard virtuoos element in het moderne harp repertoire, is één van een set van drie stukken gepubliceerd in 1913 en als een relatief vroeg werk reflecteert het een harmonisch vocabulair gelijkaardig aan de werken van zijn Franse tijdgenoten. Het werd aan zijn leraar Hasselmans opgedragen.

websites: carlossalzedo.com, www.naxos.com, www.sarahmanning.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 6.