muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Carlisle Floyd

Carlisle Floyd geb. Latta, South Carolina, 1926,
Amerikaans componist

Carlisle Floyd is tot op heden één van de belangrijkste componisten en librettisten van opera in de V.S. Hij schreef over predikanten, politici, zwervers, heksen en het gewone volk. Zijn karakters zijn uniek vanwege hun duidelijke Amerikaansheid en universeel vanwege de tijdlooshied van hun dromen, verlangens en dilemma's. Zijn opera's weerspiegelen zijn achtergrond als zuiderling en zoon van een Baptistische predikant. Hij bezit een aangeboren artistieke nieuwschierigheid, hij is op verschillende momenten in zijn leven schilder, schrijver en componist geweest. Hij schrijft zowel de muziek als de teksten voor zijn opera's; hij regisseert ze vaak; en soms ontwerpt hij de decors. Hij noemt zijn opera's "muzikale drama's", misschien de weerspiegeling van een verlangen om niet in een hokje gestopt te worden.

Floyd studeerde bij Ernst Bacon aan de Syracuse University van zijn zeventiende tot zijn eenentwintigste. Eigenlijk studeerde hij voornamelijk piano bij Bacon, maar doordat deze erg gepreoccupeerd werd door het componeren pikte Floyd ook veel op betreffende compositie. Floyd behaalde een B.M. en een M.M. in zowel piano als compositie. Gedurende zijn verblijf in Syracuse begon hij een aantal eenakters te schrijven waaronder Slow Dusk, een eenakter gebaseerd op een kort verhaal dat hij had geschreven.

Van 1951-76 was hij leraar aan de Florida State University. Hij voltooide zijn opera Sussannah, die eerst uitgevoerd werd in 1955 in Florida State en later in de New York City Opera in 1956. De opera is gebaseerd op het bijbelverhaal Susannah en de ouderlingen en speelt zich af in een plattelands gemeenschap in de bergen van Tennessee. Floyd vergeleek zijn verhaal met de anti-communistische retoriek die senator Joseph Mc Carthy spuide. Na de première, won Susannah de 'New York Music Critics' Circle Award' en reisde als de Amerikaanse inzending naar de 'Brussels World Fair'(Expo '58). Sindsdien is hij meer dan 800 keer uitgevoerd.

In 1976 werd hij benoemd tot hoogleraar muziek aan de universiteit van Houston.

Werken: opera's: Wuthering Heights (1958), The Passion of Jonathan Wade (1962; herzien in 1991), Of Mice and Men (1970; gebaseerd op Steinbeck's boek met dezelfde titel), Bilby's Doll (1976), Willie Stark (1981), Cold Sassy Tree (2000; gebaseerd op Olive Anne Burns' boek met dezelfde titel)

Bronnen: www.evermore.com
www.usoperaweb.com


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.