muziekbus
Dit artikel is 18-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Carl RugglesCarl (Charles Sprague) Ruggles, Amerikaans componist en schilder, geboren Marion, Massachusetts 11 maart 1876, gestorven Bennington, Vermont 24 oktober 1971

Carl Ruggles werd opgeleid als violist en studeerde eveneens theorie en compositie in Boston bij Josef Claus and John Knowles Paine. Plannen om compositie te gaan studeren bij Dvorák in Praag, gingen niet door na de dood van een sponsor.

In 1907 verhuisde Ruggles naar Winona Minnesota. Hier richtte hij de Winona Symphony op, welke hij tien jaar dirigeerde. In dezelfde tijd gaf hij lessen, componeerde en begon te schilderen.

In 1917 verhuisde Ruggles naar New York City, waar hij in zijn onderhoud voorzag door lesgeven en privébegunstigers. Hij was bevriend met Charles Ives, Edgar Varèse, Henry Cowell, Nicolas Slonimsky, Ruth Crawford Seeger en Charles Seeger. De meeste van zijn belangrijke werken hadden hun oorsprong en werden uitgevoerd tijdens zijn jaren in New York, van 1919 to 1937.

Van 1938-43 doceerde Ruggles compositie aan de universiteit van Miami. Daarna vestigde hij zich in een omgebouwd schoolgebouw in Vermont, waar hij sinds de jaren 1920 zijn zomers had doorgebracht. Zijn muzikale activiteiten bestonden in deze periode vooral uit nauwgezette revisie van zijn eerdere werken.
Hij begon aan slechts enkele nieuwe werken en het enige voltooide in de korte hymne Exaltation, geschreven in 1958 ter nagedachtenis aan zijn vrouw. Hij wijdde zich voornamelijk aan zijn schilderwerk dat steeds abstracter werd.

Carl Ruggles behoort tot de experimentelen van de oudere generatie en zijn muziek heeft zowel melodisch als ritmisch en harmonisch een geheel eigen idioom. Vanwege zijn strenge zelfkritiek hield hj de meeste van zijn werken in portefeuille.

Een korzelige, sigaar-rokende klassiek onafhankelijke Yankee, Ruggles werd door Henry Cowell beschreven als "opvliegend, beminnelijk, eerlijk, stoer, origineel, langzaam-denkend, zeer emotioneel, zelfverzekerd en intelligent" en door Charles Seeger als "de meest verrukkelijke figuur uit het hedendaagse Amerikaanse leven".
Charles Ives noemde Ruggles' muziek "sterke, mannelijke muziek".

Werk: o.a. vocale muziek: Toys voor zang en piano (1919), Vox clamans in deserto (drie liederen voor sopraan en kamerorkest naar teksten van Robert Browning, 1923); kamermuziek: Men and Angels (1920-21); Men and Mountains (1924), Portals (1925); orkestmuziek: Sun-Treader (1926-31), Organum (1944-47).

website: www.presser.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.