muziekbus
Dit artikel is 23-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Carl ReineckeCarl Heinrich Carsten Reinecke geboren 23 juni 1824 in Altona, gestorven 10 maart 1910 in Leipzig
Duits componist, pianist en dirigent

Konzert für Flöte - 2nd Movement - Carl Reinecke, Op. 283

Carl Reinecke, de zoon van een muziekleraar, kreeg les van zijn vader en op zijn zevende jaar begon hij te componeren. Op zijn twaalfde jaar maakte Reinecke zijn publieke debuut als pianist. In 1843 ondernam hij zijn eerste concertreis als begeleider van de violist H.W. Ernst, waarbij zei naar Kopenhagen reisden, waar hij de componist Niels Gade ontmoette.
In de herfst van datzelfde jaar ging hij voor het eerst naar Leipzig, waar hij Mendelssohn, de violist Ferdinand David, Hiller en Schumann ontmoette. Verdere concertreizen in Noord-Duitsland leidden in 1846 tot de benoeming tot hofpianist van Christiaan VIII van Denenmarken, waar hij bleef tot 1848.

Een later bezoek aan Leipzig bracht Reinecke in contact met Liszt, die hij ook in Weimar bezocht. Liszt adviseerde hem, na een kort verblijf in Bremen, om naar Parijs te gaan, waardoor hij Berlioz, Stephen Heller en de componist Louis Théodore Gouvy ontmoette.

In 1851 nodigde Hiller Reinecke uit om staflid te worden aan de Keulse muziekschool, waar hij drie jaar werkte en onder meer de jonge Max Bruch onder zijn leerlingen was. In Keulen viel hij ook in voor Hiller bij koorrepetities, waardoor hij ervaring opdeed als dirigent en zijn eigen koor oprichtte. In deze in Keulen, raakte hij bevriend met Brahms en was vaak te gast bij de Schumannn's in het nabije Düsseldorf.

In 1854 werd Reinecke muziekdirecteur te Barmen, daarna dirigent te Breslau.

Op aanbeveling van Hiller en Gade werd Reinecke in 1860 tot leider van de Gewandhauskonzerten te Leipzig benoemd, welke hij tot 1895 leidde en hij was tot 1902 tevens docent voor piano en compositie aan het conservatorium aldaar.
Reinecke was dr. honoris causa van de universeit van Leipzig en lid van de Berlijnse Koninklijke Academie. Tot de leerlingen van de meester behoorden o.a. Edvard Grieg, H. Riemann evenals F. Weingartner. Na zijn pensioen wijdde Reinecke al zijn tijd aan het componeren en het schrijven over muziek.

Als componist volgde Reinecke de romantische schrijfwijze van Felix Mendelssohn Bartholdy, Robert Schumann en ten dele ook Johannes Brahms
Hij componeerde symfonieën, instrumentale concerten, kamermuziek, opera's, koorwerken, oratoriums, werken voor harp en cello en (Kinder)liederen.

Als pianist had Carl Reinecke vooral belangstelling voor het oeuvre van W. A Mozart, Frédéric Chopin en Robert Schumann.

Werk: Geschriften: o.a. Zur Widerbelebung der Mozartschen Klavierkonzerte (1891); Die Beethovenschen Klaviersonaten (1899, 6e druk 1912); Meister der Tonkunst (1903); Aus dem Reiche der Töne (1907)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.