muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Carl Philipp Emanuel Bach

Carl Philipp Emanuel Bach geb. Weimar 1714 - gest. Hamburg 1788
Duits componist

Als men het in de 18e eeuw over de "grote Bach" had dan verwees men niet naar Johann Sebastian Bach, de cantor van de Thomaskerk, maar naar diens zoon Carl Philipp Emanuel Bach.

Dat hij destijds beroemder was dan zijn vader werd niet in de laatste plaats veroorzaakt doordat deze twee musici zeer verschillend over muziek dachten.

Terwijl Johann Sebastian Bach zeer 'geleerde', contrapuntische, verfijnde muziek componeerde, schreef zijn zoon gevoelige en gemakkelijker te begrijpen muziek.

Dit betekent echter niet dat zijn muziek volgens de huidige opvattingen niet meer gewaardeerd wordt, integendeel. De composities van Carl Philipp Emanuel Bach worden beschouwd als een belangrijke mijlpaal in de overgang tussen de barok en de klassieke periode.

Eigenlijk was het de bedoeling dat Carl Philipp Emanuel Bach jurist zou worden.

Na afloop van zijn studie in Frankfurt aan de Oder koos hij echter al snel voor een muzikale loopbaan.

Hij werd door de Pruisische kroonprins Frederik in 1738 naar Neuruppin gehaald.

In 1740 besteeg de prins als Frederik II de Pruisische troon en Bach werd klavecimbelspeler van zijn hofkapel in Berlijn en in Potsdam.

Bach was dertig jaar in dienst van de Pruisische koning. De erkenning waarop hij had gehoopt bleef echter achterwege.

De koning kon geen bijzondere waardering opbrengen voor de composities van Bach en gaf de voorkeur aan andere musici in zijn hofkapel.

In 1768 sloeg Carl Philipp Emanuel Bach een andere weg in.
Hij volgde zijn peetoom, Georg Philipp Telemann op als muziekdirecteur van de Hanzestad Hamburg, als cantor van het plaatselijke Johanneum en als hoofdopzichter van de kerkmuziek van deze stad.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.