muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Carl LoeweJohann Carl Gottfried Loewe geboren Löbejün bij Halle,Saale 30 nov. 1796, gestorven Kiel, 20 apr. 1869
Duits componist en zanger

Carl Loewe begon als koorknaap te Köthen en werd door een stipendium van koning Jérôme Bonaparte van Westfalen in de gelegenheid gesteld muziek te gaan studeren bij Daniel Gottlob Türk in Halle. Na de val van Jérôme, hield het stipendium op en ging Loewe theologie studeren.

Danzij Carl Friedrich Zelter keerde hij terug tot de muziek en werd hij in 1820 cantor en organist van de Jacobikerk in Stettin; een jaar later bracht hij het tot stedelijk muziekdirecteur, welke functie hij tot 1866 behield, en gaf aan het gymnasium les in muziek.

Loewe stichtte de Pommerse muziekfeesten en leidde deze tot 1857.

Stettin was de belangrijkste plaats in Loewes leven; hij bracht hier 46 jaren door, voordat hij in zijn laatste levensjaren naar Kiel trok.

Loewe schreef 6 opera's, 17 oratoria, 2 symfonieën en pianomuziek; zijn belangrijkste interesse ging evenwel uit naar het componeren van balladen. Hij schreef ca 400 balladen voor zangstem en piano, en hij ontleende ze aan gedichten van tijdgenoten, zoals bijv. Herder, Goethe, Schiller, Uhland, Rückert en Fontane.

Loewe, die geldt als schepper van de nieuwere ballade, waakt in zijn werken over de strofematige geleding van de tekst en voorziet ze van een hoofdmotief, dat hij met inachtneming van de afzonderlijke situatie binnen de strofen varieert. Zijn melodiek is populair en zeer gemakkelijk te begrijpen.

Van zijn composities zijn alleen de Balladen nog bekend en terecht vermaard, hij was een groot meester in dit genre. Zijn balladen Edward en Erlkönig (op. 1, 1818) zijn meesterwerken en zijn Erlkönig werd door sommigen (Hugo Wolf) hoger geschat dan de compositie van Schubert. Ook zijn latere composities in dit genre, waaronder Der Nöck, Kleiner Hausrat, Prinz Eugen, Tom der Reimer tonen veel oorspronkelijkheid en fantasie, zin voor dramatische spanning en rijke melodische inventie.
Loewe veroverde met zijn balladen, die hij meestal zelf op concerten zong, een belangrijke plaats in geschiedenis van de Duitse muzikale Romantiek.
meer werk: Elvershöh op.3,2 (1820), Harald op.45,1 (1835), Archibald Douglas op.128 (1857), Der Nöck op.129,2 (1859)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.