muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Carl Heinrich Graun

Karl Heinrich Graun geboren 7-5-1704 Wahrenbrück, gestorven 8-8-1759 Berlijn
Duits tenorzanger en componist

Karl Heinrich Graun studeerde van 1714 tot 1720 aan de Kreuzschule in Dresden. Op vijftienjarige leeftijd componeerde hij al een Grosse Passionscantate.

In 1723 ondernam hij een kunstreis naar Praag en in 1725 debuteerde Graun als tenor in een Duitse opera in het hertogelijk paleis in Brunswijk, voor welk hof hij verschillende opera's componeerde. Twee jaar later werd hij er benoemd tot vice-kapelmeester.

In 1735 trad Graun in dienst van de kroonprins van Pruisen (later Frederik de Grote), die hem de leiding gaf over de muziek aan zijn hof. In 1741 werd Graun door Frederik de Grote tot kapelmeester van Rheinsberg benoemd en kreeg hij de opdracht een Opera op te richten in Berlijn.
Nog in datzelfde jaar voerde Graun zijn opera Rodelinda uit in de theaterzaal van het slot; het was de eerste Italiaanse opera uitvoering in Berlijn. Op 7 december 1742 werd het nieuwe Berlijnse Operahuis geopend met de uitvoering van Graun's opera Cesare e Cleopatra. Samen met Johann Adolf Hasse (1699-1783) leverde Graun de totale opera-produktie voor deze instelling. Graun gebruikte voor de solfège in plaats van do re mi, de lettergrepen da me ni po tu la be.

Tot aan de uitbraak van de Zevenjarige Oorlog in 1756, schreef Graun 28 opera's waarvan Semiramide (1754) er bijzonder uitspringt. Toen Frederik de Grote in 1756 bij Praag de grote overwinning behaald had, schiep Graun het Tedeum.
Van zijn kerkelijke werken is zijn bekendste werk de passiecantate Der Tod Jesu (tekst van Karl Wilhelm Ramler), voor het eerst uitgevoerd op 26-3-1755 in de Dom van Berlijn en tot 1884 vrijwel elk jaar op "Karfreitag" in Berlijn uitgevoerd. Dit werk werd lange tijd boven Bach's Passionen gesteld.
Ook bekend is zijn vierstemmige compositie van Friedrich Gottlieb Klopstocks Auferstehn, ja auferstehn (1758).

Carl Heinrich Graun wordt beschouwd als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Italiaanse opera van zijn tijd. Hij schreef 28 opera's, concerten, kamermuziek en een groot aantal religieuze composities, waaronder 4 passiecantates, 2 Te Deums, 27 kerkcantates, missen en motetten in het Latijn en het Duits.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.