muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Carl DavisCarl Davis geboren New York City 28 oktober 1936
Amerikaans dirigent en componist

Carl Davis woont sinds 1961 in Groot Brittanië, waar hij getrouwd is met Jean Boht. Hij is dirigent bij het London Philharmonic Orchestra en dirigeert regelmatig het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra.

Carl Davis schreef de muziek voor meer dan 100 televisieprogramma's, waaronder Pompeii! (1971), The World at War (1974), The Naked Civil Servant (1975), Private Schulz (1980), Winston Churchill: The Wilderness Years (1981), de mini-serie The Far Pavilions (gebaseerd op de roman van M. M. Kaye) (1984) en de zesdelige serie Pride and Prejudice (1995).

Carl Davis is echter het bekendst om zijn fillmuziek voor stomme films. In 1980 kreeg Davis van de documentairemakers Kevin Bronlow en David Gill, de opdracht om muziek te schrijven voor Hollywood: A Celebration of the American Silent Film van Thames Television. Datzelfde jaar werkte Davis met hen samen aan de stomme film Napoléon, van Abel Gance, die gerestaureerd werd en waarvoor Davis de muziek maakte voor de bioscoop lancering. Hetzelfde gebeurde voor Intolerance (Love's Struggle Through The Ages oorspronkelijk 1916) van D. W. Griffith. Deze film had oorspronkelijk orkestmuziek, maar de nieuwe partituur van Davis werd in 1989 gebruikt.

De Hollywood documentaire serie werd gevolgd door de documentaires Unknown Chaplin in 1982, Buster Keaton: A Hard Act To Follow in 1987 en Harold Lloyd: The Third Genius in 1989.

Carl Davis: A Simple Man (Opus Arte)

In de tachtiger en negentiger jaren componeerde Carl Davis de muziek voor talrijke klassieke stomme films, gerestaureerd en uitgebracht door Brownlow en Gill's "Thames Silents" serie in Groot Brittannië. In 1993 was hij door zijn reputatie de eerste keus geworden voor het componeren van nieuwe partituren voor stomme films. Veel uitgebrachte DVD's van de stomme versie van Ben-Hur (1925), Safety Last (1923), City Lights (1931, van Charlie Chaplin, opnieuw georkestreerd door Davis, gebaseerd op Chaplin's oorspronkelijke partituur) en Greed (1924, van Erich von Stroheim), maken gebruik van de muziek van Davis. In veel van deze opnamen is Davis zowel de dirigent als de componist en bij verschillende gelegenheden heeft hij deze werken live uitgevoerd in de bioscoop, zowel als in concertzalen terwijl de film liep.

Als onderdeel van de festiviteiten rond de 150'ste verjaardag van het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, schreven Davis en Paul McCartney een werk getiteld Paul McCartney's Liverpool Oratorio, waarvan de première door Davis gedirigeerd werd in de Anglicaanse Kathedraal in Liverpool in juni 1991 en vervolgens wereldwijd.

Davis componeert ook graag balletmuziek. Zijn belangrijkste werken in dit genre A Simple Man (uitgebracht op DVD); A Christmas Carol voor het Northern Ballet Theatre (verkrijgbaar op DVD); The Picture of Dorian Gray voor Sadler's Wells en Alice in Wonderland voor het Engelse Nationale Ballet. In 1999 kreeg Davis van het Scottish Ballet de opdracht muziek te componeren voor Aladdin, wat werd uitgebracht in oktober 2006. Hij schreef de partituur voor een eenakter-ballet voor de tournee van Ballet Central van Pride and Prejudice: First Impressions, gebaseerd op zijn oorspronkelijke partituur voor de televisieserie. Davis schreef en orkestreerde de muziek voor Cyrano de Bergerac, in samenwerking met de choreograaf David Bintley, artiestiek leider van het Birmingham Royal Ballet en Alice voor het Engelse Nationale Ballet met choreografie van Derek Deane.

In 1992 ontving Carl Davis een ere lidmaatschap van Liverpool John Moores Universiteit en in 1994 werd hem een Ere Doctor of Arts toegekend door zijn oude college in New York. Verder werd hem een Ere Doctor of Music toegekend door de universiteit van Liverpool. In 2003 ontving Carl Davis een BAFTA Special Lifetime Achievements Award, voor zijn bijdrage tot de wereld van Film en Televisie. In datzelfde jaar werd hem tijdens het Ale Kino Film Festival in Polen, Best Score toegeknd voor An Angel for May. In juli 2005 werd Carl Davis de CBE toegekend voor de belangrijke bijdrage die hij in de loop der jaren heeft geleverd aan de wereld van de muziek, zowel als dirigent als als componist.

www.carl-davis.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.