kunstbus
Dit artikel is 11-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

capriccio

Capriccio, Capriccioso

(It. luimig, geestig, gril). Voordrachtsaanwijzing. Genreaanduiding voor instrumentale muziek. Luimig, grillig spelen, tempo naar willekeur. Ontstaan in de 16e eeuw. Net als het ricercare, de fantasia en de canzone komt deze muzikale vorm uit de vocale muziek. Maar de structuur is veel vrijer en lijkt niet gebonden aan een vormschema. In de 19e eeuw is het capriccio een vooral virtuoos stuk

Compositie van grillig karakter. In de zeventiende eeuw de titel voor een met het ricercare verwant instrumentaal muziekstuk, maar grilliger van thematiek (een der voorlopers van de suite). In de negentiende eeuw werd capriccio verfranst tot 'caprice' en gebruikt voor virtuose stukken met een grillig karakter.

Het begrip capriccio komt oorspronkelijk uit het madrigaal uit de 16de eeuw en duidt daar stukken aan met een geestig karakter. Er is echter voor het capriccio geen uniform muzikaal begrip ontstaan; het wordt voor de meest verschillende composities gebruikt. Stond in het begin de zeer geestige ingeving van het telkens betrekkelijk korte muziekstuk op de voorgrond, tot in de 19de eeuw heeft het capriccio zich geleidelijk ontwikkeld tot een virtuoze, nauwelijks nog te spelen etude (bijv. bij Niccolò Paganini). Het wordt echter ook gebruikt ter karakterisering van nationaal gekleurde muziekstukken (bijv. het "Capriccio italien" op.45 van Peter Tsjaikovsky) of als aanduiding voor operafanfares en potpourri's. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 151.