muziekbus
Dit artikel is 25-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Camille PleyelJoseph Stephan Camille Pleyel, Frans pianist, componist en pianofabrikant, geboren 18 december 1788 in Straatsburg, gestorven 4 mei 1855 in Montmorency bij Parijs

De zoon van Ignaz Pleyel kreeg eerst les van zijn vader en bovendien van Johann Ladislaus Dussek.

In 1824 nam Camille Pleyel de pianofabriek over van zijn vader. Onder zijn leiding werd het een wereldwijd gerenomeerd bedrijf dat overigens nog steeds bestaat.

Op het hoogtepunt van de Romantische periode, zette Camille Pleyel zijn beroemde "salons" op, prestigieuze ontmoetingsplaatsen voor de Parijse muziekscene van die tijd, waar talrijke beroemde vituozen en componisten voor het eerste te horen waren.

Omdat hij altijd voeling wilde blijven houden met zijn tijdgenoten en aan hun artistieke vereisten wilde tegemoetkomen, bleef Camile Pleyel altijd zijn instrumenten perfectioneren.

Gedreven door een voorliefde voor muzikale innovatie en ontdekking, had Pleyel een bijzondere gave voor het 'ontdekken van talent'. Het was Camille Pleyel, die in 1832 Chopin lanceerde met een concert in zijn salons. De twee mannen werden vrienden en het Maison Pleyel werd Chopin's officiƫle pianoleverancier. Chopin gaf al zijn openbare concerten in Parijs in de Pleyel "salons" en vulde de zaal voor zijn laatste concert slechts enkele maanden voor zijn dood in 1849.

Andere beroemde componisten die hun naam aan die van Pleyel hadden verbonden: Liszt, Thalberg, Franck, Debussy, Grieg, Ravel, De Falla, Stravinsky...

Opgericht door een toegewijd musicus en componist, is het "Maison Pleyel" altijd blijven communiceren met musici, deze direct in de vernieuwingen betrekkend. Begonnen als avant-garde, werden deze innovaties vaak klassiekers.

Camille Pleyel componeerde pianomuziek.

website over de geschiedenis van de Pleyel fabriek: www.pleyel.fr/uk

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.