kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Burt Bacharach

Burt Bacharach geboren Kansas City, Missouri, 12-5-1928
Amerikaans pianist, cellist, zanger en componist

Op vierjarige leeftijd verhuisde het gezin naar New York.

Onder inpuls van zijn moeder studeerde Bacharach cello, slagwerk en op twaalfjarige leeftijd piano. Op deze leeftijd haatte hij de pianolessen want hij wilde voetballer worden.

Als jongeling kwam hij in de ban van jazz. Rond die periode schreef hij zijn eerste nummer : The Night Plane to Heaven. Daarna vervolmaakte hij zijn studies in de muziekrichting. Bacharach studeerde muziek aan McGill University en Mannes School of Music.

Van 1950 tot 1952 vervulde hij zijn legerdienst waar hij piano speelde in de club van de officieren. Daar kwam hij in contact met de zanger Vic Damone en op 24-jarige leeftijd werd hij Damone's vaste pianobegeleider.

In de jaren '50 en vroege jaren '60 was hij pianist en bandleider voor Marlene Dietrich.

In de jaren 60 en 70 was hij een dominant figuur in de populaire muziek met talloze hits in de Top-40 lijsten. Daarnaast werden veel van de nummers opgepikt door jazzmusici zoals Stan Getz en Wes Montgomery.

Bacharach maakte in 1998 het album Painted From Memory met Elvis Costello. Op At This Time (2005), dat als een protestalbum geldt, staan bijdragen van diezelfde Costello, Rufus Wainwright en Dr. Dre.

Zijn muziek wordt veelal geclassificeerd als 'easy listening' en gewaardeerd voor de opvallende melodielijnen, en licht klassiek georiƫnteerde stijl. Zijn liedjes combineren elementen uit de jazz, de Braziliaanse muziek en rockmuziek.

Met de tekstdichter Hal David en anderen was hij verantwoordelijk voor talrijke bekend geworden nummers die onder meer gezongen werden door The Carpenters, Aretha Franklin, Jack Jones, Tom Jones, Dusty Springfield, Luther Vandross, Scott Walker, Dionne Warwick, Patti Page, Herb Alpert, Gene Pitney, Perry Como en Elvis Costello. Hij zong zelf: This guy's in love with you, Alfie, Magic moments, Walk on by.

Muziek-Oscars voor Raindrops keep falling on my head en de filmmuziek van Butch Cassidy and the Sundance Kid.

Bacharach is vier maal getrouwd: met Paula Stewart, actrice Angie Dickinson (1965-80), tekstschrijfster Carole Bayer Sager (1982-91), en momenteel (2005) met Jane Hanson.

This article uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Burt_Bacharach

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 8.