muziekbus
Dit artikel is 03-02-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Buddy Holly

Amerikaanse rock-'n-roll-zanger, gitarist en componist, geboren 7 september 1936, Lubbock, Texas - overleden 3 februari 1959 Mason City, Iowa.

In 1941 op zijn vijfde jaar doet Buddy Holly samen met zijn broers Larry en Travis mee aan een talentenjacht. Hoewel zijn broers zijn speelgoedviool ingevet hadden zodat hij hun optreden niet kon verstoren, leverde het zingen van Down The River of Memories Buddy de eerste prijs op met een waarde van $5.

Op 1 september 1953 deden Buddy Holly en zijn beste vriend Bob Montgomery auditie voor radiostation KDAV in Lubbock. Het tienerduo kreeg een halfuur durende show op zondagmiddagen, waar ze optraden met country en bluegrass.

Op 14 oktober 1955 speelde het trio Buddy Holly, Bob Montgomery en Larry Welburn in het voorprogramma van Bill Haley and the Comets in Lubbock. Een talentscout uit Nashville raakte onder de indruk van Buddy Holly, wat er uiteindelijk toe leidde dat hij een contract sloot met Decca records.

Op 9 januari 1956 geven Buddy Holly & the Two-Tones (sonny Curtis en Don Guess) de aftrap voor een 14 data omvattende country & western tour in Little Rock, Arkansas. Zij staan helemaal onderaan de lijst op de aankondigingen, waar de namen van artiesten als Hank Thompson, George Jones, Wanda Jackson en Cowboy Copas.

Op 25 februari 1957 nam Buddy Holly That'll Be the Day op in Norman Petty's studio in Clovis New Mexico. De single werd uitgebracht op het Brunswick label (dochtermaatschappij van Decca) en toegeschreven aan The Crickets. Op 23 september van dat jaar werd het een nummer 1 hit. Vlak daarna werd Peggy Sue uitgebracht, dat de nummer 3 bereikte in de hitlijst. In december dat jaar trad hij met beide nummers op in de Ed Sullivan Show.

Op 25 januari 1958 scoorde Buddy Holly zijn derde Top Tien hit Oh Boy!. Op 5 januari 1959 bracht Buddy zijn laatste hit uit It Doesn't Matter Anymore.

Na een optreden op 2 februari 1959 in Clear Lake, Iowa charterde Buddy Holly een 4-persoonsvliegtuigje, een Beechcraft Bonanza, slechts enkele mijlen na het opstijgen crashte de Beechcraft om 01u05 's nachts in een maisveld. Alle inzittenden: Holly, Valens, Richardson en de 21-jarige piloot Peterson waren op slag dood.

Websites:
. www.buddyholly.com


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.