muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bruno Walter

Eigenlijk Bruno Walter Schlesinger (geb. 15.9.1876 in Berlijn - gest. 17.2.1962 in Beverly Hills/Kalif. VS), Amerikaans dirigent van Duitse afkomst.

Walter studeerde aan het Stern-conservatorium in zijn geboorteplaats berlijn bij o.a. H. Ehrlich, Radecke en Bussier.

Hij debuteerde al op jonge leeftijd in Keulen (1894) en werd naast Mahler dirigent van de Weense Hofopera (1901). Op zijn verdere ontwikkeling had G. Mahler sedert 1901 veel invloed.

Van 1913 tot 1922 dirigeerde hij in München waar hij F. Mottl opvolgde en vervulde daarnaast vele gastdirecties. Kwam 1925 aan de Städtische Oper te Berlijn. Dirigeerde 1930-33 de Gewandhauskonzerte te Leipzig naast een aantal concerten van de Berlijnse Filharmonie.

In 1933 verliet hij Duitsland en werd hij leider van de Weense Staatsopera en de Weense Filharmonie. Bij de Salzburger Festspiele was hij in deze periode naast Toscanini de leidende figuur.

Van 1934 tot 1939 was hij eerste dirigent van het Concertgebouworkest in Amsterdam. Daarna vertrok hij naar de Verenigde Staten, waar hij van 1941 tot 1957 werkte aan de Metropolitan Opera in New York. Na W.O. II is hij weer in Europa als gastdirigent opgetreden.

In 1956 dirigeerde hij te New York afscheidsconcerten.

Bruno Walter zette zich zeer in voor het oeuvre van Mahler en gaf modeluitvoeringen van Mozart, Wagner en Richard Strauss. Hij componeerde kamermuziek, enkele symfonieën, koorwerk en liederen. Als pianist begeleidde hij veel bekende zangers, onder wie Lotte Lehmann en Kathleen Ferrier. Hij soleerde ook in de pianoconcerten van Mozart.

Walters vertolkingen munten uit door innige lyrische bezieling en doorzichtigheid; hoewel zij nimmer naar uitersten streven, zijn zij vervuld van een sterke spanning. Zijn interpretaties van Mozart, Schubert, Mahler, Bruckner, maar ook van Wagner, Verdi, Gluck zijn terecht wereldvermaard. Ook als pianosolist en als begeleider (vooral met Lotte Lehmann) is hij opgetreden. Hij schreef o.m. een boek over G. Mahler en Theme and variations (memoires, ook in het Nederlands vertaald).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.