muziekbus
Dit artikel is 10-10-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bruno Maderna

Bruno Maderna, geboren Venetië 21 april 1920, gestorven Darmstadt 13 november 1973, Italiaans componist, dirigent en pedagoog behoort tot de vooraanstaande experimentele componisten van Italië.Maderna begon zijn muzikale studies op zijn vierde jaar en nam al snel vioollessen. Onder de naam Brunetto begon hij, toen hij slechts zeven jaar was, te touren in Italië en in het buitenland als violist en dirigent.
Maderna studeerde aan het Verdi conservatorium in Milaan, aan het conservatorium in Rome bij Bustini, waar hij zijn compositiediploma behaalde in 1940 en aan het conservatorium van Venetië bij Malpiero. Verder volgde Maderna in 1941 een cursus directie bij Guarnieri aan de Accademia Musicale Chigiana in Sienna.

Tijdens de WO II diende Maderna in het Italiaanse leger. Uiteindelijk sloot hij zich aan bij de partizanen, tegen de fascisten.

Na de oorlog studeerde Maderna directie bij Hermann Scherchen.

Bruno Maderna doceerde compositie aan het conservatorium van Venetië van 1947 tot 1950. In 1950 maakte hij zijn formele debuut als dirigent in München. Maderna werd nadien een groot voorvechter van de avant-garde.

Samen met Luciano Berio stichtte Maderna in 1955 de Studio di Fonologia voor elektronische muziek voor de Radio Audizioni Italiane (RAI) in Milaan.

Eveneens met Berio was Maderna dirigent van de RAI's Incontri Musicali van 1956 tot 1960. Maderna doceerde directie en compositie aan verschillende instituten, waaronder, Darmstadt (vanaf 1954), het Salzburg Mozarteum (1967-1970), het conservatorium in Rotterdam (vanaf 1967) en het Berkshire Music Center in Tanglewood (1971-1972).

In 1963 werd Bruno Maderna genaturaliseerd tot Duitser. Maderna kreeg kanker, maar bleef concerten dirigeren zolang dat lichamelijk mogelijk was.

Maderna componeerde orkestmuziek: waaronder Composizione voor kamerorkest; cantates; toneelwerken; vocale muziek; kamermuziek; pianomuziek; electronische muziek: waaronder Musica per due dimensioni (1952).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.