muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bruce Springsteen

(geboren 23-9-1949 in Freehold/New Jersey), Amerikaans rockzanger.

Bruce Springsteen wordt ook wel The Boss genoemd.

Op dertienjarige leeftijd kocht Bruce Springsteen zijn eerste tweedehands gitaar en leerde het instrument als autodidakt te bespelen. Nadat hij door voorgewende homosexualiteit aan de militaire dienst ontkomen was, stichtte hij verschillende bands, voordat hij in 1971 naar New York naar de artiestenbuurt Greenwich Village verhuisde, om daar als solomusicus carrière te maken.

Hij kreeg de kans om zich te presenteren bij de platenfirma "Columbia Records" met zelf gecomponeerde en van eigen tekst voorziene songs waarop hij in 1972 een contract ontving en niet veel later de formatie "E Street Band" stichtte, die pas 20 jaar later weer ontbonden werd.

Na twee platenproducties zonder succes gaat het midden jaren zeventig beter en noemde men hem de "toekomst van de rock-'n-roll" en werd hij beschouwd als waardige opvolger van Bob Dylan.

In 1981 breekt hij door met de klassieker 'The River'.

Wereldwijde erkenning oogstte Springsteen met het album "Born in the USA" (1984). Het thema van dit album is de Vietnam-oorlog en zijn sociale gevolgen voor de Amerikaanse soldaten, die daar vochten.

In 1985 scoort hij twee nummer 1-hits met 'Dancing In The Dark' en 'I'm On Fire'.

In 2002 verschijnt The Rising. Het is het eerste studio-album van Bruce Springsteen sinds The Ghost Of Tom Joad uit 1995 en het eerste album van Bruce Springsteen & The E-Street Band sinds het in 1984 verschenen Born In The U.S.A.

Keuze van zijn platen: "Nebraska" (1982) "Tunnel of Love" (1987) "Lucky Town" (1992) "Human Touch" (1992)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.