muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Broadway

1. Broadway (Manhattan), een straat in New York.
2. Broadway theatre of Broadway show; een uitvoering, meestal een toneelstuk of musical voor een groot publiek, gehouden in een van de negenendertig grote professionele zalen die plaatsvinden in het Theater District van het district Manhattan in New York City.

Broadway (Manhattan)
Broadway is een van de grote straten in Manhattan, New York. Ten tijde van de eerste kolonisatie van Manhattan was Broadway een pad wat de Manhattan-indianen gebruikten om van hun dorp naar de jachtvelden te komen. Nadat Peter Minuit namens Nederland het land van de indianen kocht werd er de naam Brede Weg aan gegeven. Deze naam is na de Engelse bezetting vervormd naar Broadway.

Het gedeelte van de straat bij Times Square huisvest veel theaters die een altijd veranderend scala aan commerciële, op grote schaal gemaakte toneelstukken biedt, en dan met name musicals. Dit gedeelte van Broadway, ook wel bekend als The Great White Way, is een beroemde trekpleister voor miljoenen toeristen uit de hele wereld.
Meedoen in een succesvolle Broadway-musical wordt door de zangers en acteurs gezien als het ultieme succes. De jaarlijkse Tony-uitreiking geeft prijzen aan de meest succesvolle nieuwe shows en revivals.
Alhoewel de glitter van Broadway een breed publiek aantrekt, zijn er ook mensen die een meer experimenteel en kleiner gebrachte voorstelling willen zien. Dit kan in de kleinere theaters elders in Manhattan, en er wordt aan deze shows gerefereerd als off-Broadway en off-off Broadway.

Broadway theatre
Broadway Theater is de meest prestigieuze vorm van professioneel theater in de Verenigde Staten, is bekend bij het publiek en winstgevend voor de artiesten, technici en anderen die bij de shows betrokken zijn.
Broadway Theater, of Broadway Show, verwijst naar een uitvoering, meestal een toneelstuk of musical voor een groot publiek, gehouden in een van de negenendertig grote professionele zalen met 500 (of meer) zitplaatsen die plaatsvinden in het Theater District van het district Manhattan in New York City. Het is historisch gezien opvallend dat de shows die Broadway bereiken en het daar zeer goed doen, meer publiek trekken, en minder gedurfd avantgardistisch zijn dan de producties van Off-Broadway, in de nóg kleinere zalen van Off-Off-Broadway of in de plaatselijke zalen zonder winstbejag zoals het Guthrie Theatre in Minneapolis en het American Repertory Theatre in Cambridge, Massachusetts.

Opeenvolging
De meeste Broadwayshows zijn commerciële producties bedoeld om winst te maken voor de producenten en investeerders of "financiers" en derhalve bedoeld om een niet vastgesteld aantal voorstellingen te hebben opdat het verscheidene weken gepresenteerd kan worden, afhankelijk van kritische recensies, mond-tot-mond-reclame en de effecten van de advertenties; deze factoren beïnvloeden de kaartverkoop. Sommige Broadwayshows zijn geproduceerd door niet-commerciële organisaties, als deel van een seizoensabonnement. Lincoln Center Theater, Roundabout Theatre Company en Manhattan Theatre Club zijn drie niet-commerciële theatergezelschappen die tegenwoordig permanent op Broadway te vinden zijn.
Musicals op Broadway hebben de neiging langer te lopen dan "gewone" toneelstukken. Op 9 januari 2006 werd The Phantom of the Opera, in het Majestic Theatre de langstlopende Broadway musical. Met 7.486 uitvoeringen haalde het de musical Cats, die één uitvoering minder speelde, in.

Zakelijk
Voor de hoofdrollen in zowel musicals als toneelstukken op Broadway worden meestal vertrouwde, bekende uitvoerders gecast, om zo meer publiek aan te trekken of een nieuw soort publiek binnen te halen. Filmacteurs en televisiepersoonlijkheden worden regelmatig ingezet voor de heropvoering van Broadwayshows of ze vervangen acteurs die de cast verlaten. Er zijn nog steeds uitvoerenden die voornamelijk toneelacteurs zijn, die de meeste tijd "op de planken" staan en die maar zelden op televisie of op het witte doek te zien zijn.

In het verleden hadden toneelacteurs een bijna superieure houding ten opzichte van andere uitvoerenden zoals vaudeville en burleske, die té opzichtig, commercieel en niet intellectueel werden bevonden; ze beschouwden hun eigen vak als beter en meer artistiek. Deze houding vind men terug in de term "authentiek toneel", die nog steeds gebruikt wordt om hun vorm van toneelspelen te omschrijven. (De verkorte vorm "legit" wordt door de entertainment-industrie nog steeds gebruikt.) Deze neerbuigende houding werd ook overgenomen door mensen die bij de radio, film en televisie werkten, in plaats van de term "in het theater", maar het is nu niet zo gangbaar meer omdat het werken voor film of televisie nu veel beter betaald wordt dan bijna alle theatervoorstellingen, zelfs op Broadway. De scheiding tussen "authentiek" theater en "variété" bestaat nog steeds, maar dan bij de acteursbonden: Actor's Equity (Acteur's Equity Associatie) vertegenwoordigd acteurs in het authentieke toneel en de American Guild of Variety Artists (AGVA — Amerikaanse Gids voor Variété Artiesten)) vertegenwoordigd hen die zonder "script" of plot spelen; het is voor Broadway-acteurs zeer ongewoon om niet onder equity contract te werken, omdat de meeste musicals en toneelstukken onder dit bondsdistrict vallen.

Bijna alle mensen die bij een Broadwayshow betrokken zijn, op welk niveau ook, worden vertegenwoordigd door vakbonden of andere beschermende, professionele of handelsorganisaties. De acteurs, dansers, zangers, koorleden en toneelmeesters zijn leden van de Equity, muzikanten worden vertegenwoordigd door de American Federation of Musicians (AMF —'Amerikaanse Federatie van Muzikanten) en toneelhulpjes, kleedsters, kappers, ontwerpers, loketmedewerkers en portiers vallen allemaal onder diverse vertegenwoordigers van de International Alliance of Theatrical Stage Employes (Internationaal Verdrag van Theatermedewerkers); beter bekend als de "IA" of "IATSE". Regisseurs en choreografen vallen onder de Society of Stage Directors and Choreographers (Club van Toneelregisseurs en Choreografen), scriptschrijvers onder de Dramatists Guild (Amerikaanse Gilde der Dramaturgie) en huismeesters, gezelschap-impresario's en persagenten vallen onder de Association of Theatrical Press Agents and Managers (ATPAM &mdas; Associatie van Persagenten en Impresario's). Casting-regisseurs (die van 2002 en 2004 lid probeerden te worden van de ATPAM) zijn de laatste grote samenstelling van Broadway's menselijke infrastructuur die geen vakbond hebben. (Algemeen impresario's, die de zakelijke aangelegenheden van een show regelen en die meestal ook producent zijn, worden wél bestuurd maar niet in loondienst zijn.)

Producenten en theatereigenaren
De meeste Broadway-producenten en theatereigenaren zijn lid van de League of American Theatres and Producers (Vereniging van Amerikaanse Theaters en producenten), een handelsorganisatie dat het Broadway theater als een geheel promoot, onderhandelt over contracten met de verschillende toneelvakbonden en gildes en medebeheerders zijn van de Tony Awards samen met de American Theatre Wing (Amerikaanse Theatervleugel), een service-organisatie. Hoewel de Vereniging en de verschillende toneelvakbonden soms met elkaar overhoop liggen tijdens deze periodes als er over nieuwe contracten onderhandelt moet worden, werken zij ook samen aan veel projecten en evenementen bedoelt om het professionele theater in New York te promoten.

De drie theatergezelschappen die zonder winstbejag werken met de Broadway-theaters (huizen) behoren toe aan de League of Resident Theatres (Vereniging van Vaste Theaters) en hebben contracten met de toneelvakbonden die onafhankelijk van de andere Broadway-theaters en producenten onderhandelen. (Disney onderhandelde ook los van de Vereniging, zoals het deed voordat het haar onderneming sloot.) Maar hoe dan ook, over het algemeen zijn de shows die in welk Broadwayhuis ook wordt gespeeld komen in aanmerking voor Tony Awards (zie beneden).

De meerderheid van de Broadway theaters zijn eigendom van of worden beheerd door drie organisaties: de Schubert Organisatie, de winstgevende tak van het non-profit Schubert Fonds die 16½ theaters bezit (het deelt het eigendomsrecht van de Music Box met de Irving Berlin Estate); The Nederlander Organization, die negen theaters onder haar hoede heeft en de Jujamcyn die er vijf beheert.

Toernee
Naast de langlopende stukken in de Broadway-theaters, beginnen de producers vaak opnieuw met hun producties en maken dan met een compleet nieuwe bezetting een nationale tournee in de grote steden van Amerika &mdas; als zo'n grote show veel succes heeft, kan het zijn dat diezelfde show op meerdere plaatsen tegelijk wordt uitgevoerd; sommige van die producties "nestelen" zich in andere steden voor hun eigen lange looptijd. Kleinere steden worden tenslotte aangedaan met een rondreizend gezelschap (bus and truck tours; zo genoemd omdat het gezelschap per bus reist, in plaats van het vliegtuig, en het decor en apparatuur per truck). Tournees van dit soort, die vaak in kleinere zalen gespeeld worden en ook strakkere schema's hebben, worden vaak gesplitst (de ene helft van de week in een stad, de andere helft in een andere) of hebben een eenmalig optreden. De wat grotere tournees doen over het algemeen een stad minimaal een of twee weken aan.

Publiek
Een show op Broadway bekijken is een gebruikelijke toeristen-activiteit in New York en de Broadway-theaters brengen jaarlijks miljarden dollars op. De TKTS-kramen (uitspraak: Tee-Kay-Tee-Ees; niet als 'tickets'!) — een op Duffy Square (47th Street tussen Broadway en 7th Avenue) en een op Lower Manhattan — verkopen dagkaarten voor de halve prijs en zijn geldig voor veel Broadwayshows en de shows rondom Broadway. Deze dienst verkoopt plaatsen die anders leeg blijven en maakt het bekijken van een show wat betaalbaarder. Veel Broadway-theaters hebben ook een speciale dagprijs voor studenten of kaarten voor de staan-kamer, om er maar verzekerd van te zijn dat hun theaters zoveel mogelijk gevuld en hun "opbrengsten" zo hoog mogelijk zijn.
Sommige theatergangers hebben liever de meer experimentele, uitdagende en intieme uitvoering in kleinere theaters, waarvan sommigen op of rond Broadway zijn. De rangen van de theaters worden bepaald door vakjargon in de Acteur's Equity Associatie-contracten. Om in aanmerking te komen voor een Tony moet een productie in een theater met 500 stoelen of meer worden uitgevoerd én in het Theater District waarvan de criteria bepaald wordt door Broadway theater.
In 2005 was de opkomst op Broadway net onder de 12 miljoen. Dit was ongeveer dezelfde als het West End theatre in Londen.

Tony Awards
Ieder jaar in juni worden de Broadwayshows en de artiesten geëerd wanneer de Antoinette Perry Awards (Tony Awards) uitgereikt worden door de Amerikaanse Theater Vleugel en de Vereniging van Amerikaanse Theaters en Producenten. De Tony is Broadway's meest prestigieuze prijs en de betekenis ervan is toegenomen sinds de uitreiking op de televisie te zien is. Als toevoeging van de beroemdheden die de shows presenteren, worden beroemdheden zoals Hugh Jackman en Rosie O'Donnell vaak gekozen om gastheer/vrouw te zijn voor de show. Hoewel sommige recensenten van mening zijn dat de show gefocust moet zijn op het vieren van het toneel, zijn anderen de mening toebedeeld dat beroemde gezichten een positieve impact hebben en zich uitstekend lenen om meer kaarten te verkopen waardoor er meer mensen naar het theater komen. De televisie-uitzendingen van de Broadway musicals heeft ook een eervolle vermelding gekregen en is onmisbaar voor het voortbestaan van vele Broadwayshows. Veel theatermensen, in het bijzonder recensent Frank Rich, verwerpen de Tony prijs een beetje meer dan een reclame voor de gelimiteerde wereld van Broadway, hetgeen achteraf enkel een maximum van vierentwintig shows per seizoen kan ondersteunen en continue roepen om dit soort prijzen ook toe te kennen aan theaters buiten Broadway. (Andere prijzen die aan theaterproducties in New York worden toegekend, zoals de [[Drama Desk Award]] en de [[Outer Circle Critics Awards]], zijn niet gelimiteerd aan Broadway-producties en eren de shows die recentelijk in heel de stad spelen.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Broadway_theatre.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.