kunstbus
Dit artikel is 12-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Britney Spears

Britney Jean Spears (McComb (Mississippi), 2 december 1981) is een Amerikaanse pop-zangeres en actrice.

Het door Britney Spears uitgevoerde werk wordt vaak als schoolvoorbeeld van hitparadepop aangevoerd: popmuziek waarbij het succes zich in de eerste plaats in de verkoop en airplay van individuele hitsingles laat meten, die (althans voor een belangrijk deel) door professionele producers wordt gemaakt en die vooral op jonge tieners gericht is. Met name haar eerste twee albums, geproduceerd door de Zweed Max Martin, voldoen aan dit profiel. Ondanks (of mogelijk juist dankzij) de hoge verkoopcijfers was de kritiek van de poppers over deze albums vernietigend. Haar derde en vierde album vertoonden echter een duidelijke evolutie naar een andere stijl: de songs, geproduceerd door The Neptunes en voor het eerst ook met muzikale bijdragen van Spears zelf, waren gedurfder en haar imago werd veranderd. Dit leidde navenant tot een gunstiger beoordeling bij invloedrijke popcritici.

Cijfers en records
- Volgens het International Federation of the Phonographic Industry heeft Spears 85 miljoen platen wereldwijd verkocht.
- Volgens Google.com is Spears door haar verkoopcijfers sinds 2005 de nieuwe 'Queen of Pop'.
- Nummer 8 in de best verkopende vrouwelijke artiestenlijst in Amerika.
- Enige zangeres waarvan de eerste 4 albums debuteerden op nummer 1 in de Billboard 200.
- In de VS zijn Spears, Madonna, Céline Dion, Mariah Carey, Whitney Houston, Shania Twain en de Dixie Chicks de enige zangeressen die 'multiple diamond' (meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht) hebben bereikt met een of meerdere album(s). Spears heeft er zelfs 2: ...Baby One More Time and Oops!... I Did It Again).
- Recordhouder voor 'jongste artiest die ooit (op 17-jarige leeftijd) met haar eerste single en eerste album nieuw op nummer 1 in de Billboard-lijsten kwam'.
- Recordhouder voor 'meest verkochte Greatest Hits Album in één week' in Groot-Brittannië. (115.341 exemplaren met Greatest Hits: My Prerogative).
- ...Baby One More Time is de best verkochte single in Groot-Brittannië in 1999 en staat op nummer 24 in de best verkopende singles in Groot/Brittannië allertijden.
- Meer dan $145 miljoen opgebracht aan concertkaartjes, meer dan $30 miljoen aan spullen die verkocht werden bij haar concerten (souvernirs etc.), wereldwijd meer dan 42 miljoen dollar aan singles en meer dan 47 miljoen dollar aan uitgebrachte albums.
- 4 keer meest bezochte persoon in een jaar via Yahoo.com (2002, 2003, 2005 en 2006).
- Won haar eerste Grammy in 2005 voor 'Best Dance Song': Toxic.
- Spears is de best verkopende vrouwelijke artiest van '00 (2000-2005); 'Vrouw van de eeuw' benoemd door VH1.
- Volgens Forbes is de nettowaarde van Spears ongeveer 150 miljoen dollar.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Britney_Spears.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 143.