muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Brian Ferneyhough

Brian Ferneyhough geboren Coventry 16-1-1943
Britse componist

Ferneyhough kreeg zijn muzikale opleiding aan de Birmingham School of Music van 1961-63 en studeerde in 1966-67 compositie bij Sir Lennox Berkeley aan de Royal Academy of Music in Londen. In 1968 werd hem de Mendelssohn Beurs toegekend, die hem in staat stelde verder te studeren in compositie bij Ton de Leeuw in Amsterdam. Het jaar daarop kreeg hij een beurs om (compositie) te studeren (van 1969-71) bij Klaus Huber aan het conservatorium van Basel.

Na zijn verhuizing naar het Europese vasteland, kreeg zijn muziek bredere erkenning. In 1968 tijdens de Internationale Gaudeamus Componisten Wedstrijd kreeg hij een prijs voor zijn Sonatas for String Quartet, nogmaals in 1969 voor Epicycle en nogmaals in 1970 voor Missa Brevis. De Italiaanse sectie van het ISCM gaf Ferneyhough tijdens de competitie van 1972 een eervolle vermelding voor Firecycle Beta en twee jaar later een speciale prijs voor Time and Motion Study III, wat werd beschouwd als het beste ingediende werk in alle categorieën.
Ferneyhough ontving ook een Heinrich-Strobel-Stiftung beurs van de SWR (Südwestrundfunk) (1974-75), een Deutscher Akademischer Austauschdienst award (1976-77) en de Koussevitzky Award (1978, voor het best opgenomen hedendaagse werk).

In 1984 kreeg hij de titel 'Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres' van de Franse regering en kreeg in 1990 de titel Associate of the Royal Academy of Music. In 1995 werd hij 'fellow' van het Birmingham Conservatoire, in 1998 fellow van de Royal Academy of Music en in 1996 ontving hij de Royal Philharmonic Award for Chamber Music Composition. Bovendien is hij sinds 1996 lid van de Akademie der Künste in Berlijn.

Ferneyhough is ook actief in andere posities. Hij schreef talrijke artikelen voor nieuwe muziek publicaties, waarvan vele verschijnen in Collected Writings (Harwood Academic Publishers). Sinds 1995 is hij lid van de redactionele leiding van de journal Perspectives of New Music.

Van 1973 tot 1986 doceerde Ferneyhough compositie aan de Musikhochschule in Freiburg en gaf tussen 1984 en 1987 regelmatig masterclasses aan de Civica Scuola di Musica in Milaan. In 1986-87 was hij hoofdleraar compositie aan de Koninklijk conservatorium van Den Haag en van 1987-2000 was hij hoogleraar Muziek aan de universiteit van Californië in San Diego.

Sinds 2000 heeft hij compositie gedoceerd als de William H. Bonsall Professor in Music aan de universiteit van Stanford. Hij heeft sinds 1976 cursussen en lezingen gegeven aan Darmstadt en was daar de coördinator van de compositie cusrsus van 1984-94.

Bovendien leidde hij de Voix Nouvelles cursussen in compositie aan Royaumont sinds 1990 en doceerde aan IRCAM sinds 1993. Ook had hij professoraten aan het Koninklijk Conservatorium in Stockholm en aan de universiteit van Chicago.

Brian Ferneyhough is de winnaar van de Siemens Musikpreis 2007 (een bedrag van 200.000 euro). Ferneyhough componeert in een modern idioom dat niet door elke muziekliefhebber op prijs wordt gesteld, maar de organisatie achter de muziekprijs looft Ferneyhough juist vanwege zijn talent om de avant-garde van de jaren vijftig en zestig nu nog door te ontwikkelen. Hij ontvangt de prijs op 3 mei 2007 in München

Ferneyhough componeerde podiumwerk: Shadowtime (libretto van Charles Bernstein), hoge sopraan, sopraan, alt, falset bariton, bariton, spreker, 12 gemengde stemmen, gitaar, piano, klein orkest (18 spelers), tape, 1999-2004. Elk van de zeven scenes kunnen apart uitgevoerd worden: New Angels/Transient Failure; Les Froissements des Ailes de Gabriel; The Doctrine of Similarity; Opus Contra Naturam; Eleven 'Interrogatory Instances'; Seven 'Tableaux Vivants' depicting the Angel of History as Melancholia; Stelæ for Failed Time; orkestwerken: Epicycle, Firecycle Beta, La terre est un homme; kamermuziek werken: Sonatina, Four Miniatures, Coloratura, Unity Capsule; koorwerken: Missa Brevis, Time and Motion Study III, New Angels/Transient Failure; vocale werken: Études Transcendantales, On Stellar Magnitudes (eigen tekst); pianowerken: Epigrams, Lemma-Icon-Epigram en orgelwerk: Sieben Sterne

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.