muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Brian Eno

Brian Eno
Geboren: 1948

Britse kunstenaar, muzikant, componist en producer,

Eno werd opgeleid als kunstschilder, maar staat, zowel in de pop- als in de klassieke muziekwereld, bekend als 'schilder met geluid'. Hij is pionier geweest in de muziekstroming Ambient Music, een stijl die soms denigrerend Liftmuziek wordt genoemd, maar die op het artistieke niveau waarop Eno zich beweegt veel meer is.

Begin jaren zeventig was de toen al kalende maar toch zeer langharige Eno het brein van Roxy Music, de Britse popgroep die met arty glamrock vooral onder VWO-ers en studenten aanhang kreeg. Eno is na Roxy Music voor de popmuziek vooral van belang als de producer wiens naam alleen in kleine lettertjes op hoezen staat vermeld. Als man achter de knoppen had hij grote invloed op nu beroemde platen van David Bowie (onder meer Low), The Talking Heads (onder meer Remain In Light) en later ook van U2 (The Unforgettable Fire).

Als musicus heeft hij zich opgehouden in de marges van de popmuziek. Met onder meer zijn Music for Airports werd hij een pionier van ambient music, muziek die uitdrukkelijk is bedoeld als anoniem muzikaal behang. Of hij maakte schrille, ongemakkelijke elektronische muziek, beslist niet bestemd voor een groot poppubliek.

Muziek was niet genoeg voor Eno. In de jaren tachtig ging hij met behulp van video's en computers 'installaties' vervaardigen. Ook bleek hij over een neus te beschikken die hem tot geurexpert maakte.

Een decennium later ontpopte hij zich tot een geëngageerd kunstenaar en werd hij een van de oprichters van War Child, de hulporganisatie voor jonge slachtoffers van de oorlogen in het voormalige Joegoslavië. Verder is hij docent aan een kunstacademie en schrijft hij boeken.

Tussen alle bedrijven door houdt Eno zich ook nog wel bezig met muziek. Zo heeft hij de laatste jaren muziek gemaakt die dank zij computermanipulaties tot in de eeuwigheid nooit hetzelfde zal klinken.

Brian Eno is, kortom, een laat twintigste-eeuwse versie van de homo universalis. Hij is ongetwijfeld een boeiende eigentijdse kunstenaar, die zich helemaal thuis voelt in het tijdperk van de computer. Maar toen Eno de brui gaf aan zijn carrière als popmuzikant, moest meer dan de helft van de huidige twintigers nog worden geboren.

AMBIENT - Door de Engelse muzikant Brian Eno bedachte term voor muziek die je kunt draaien, maar waarnaar je niet hoeft te luisteren. Geluid voor op de achtergrond gemaakt vanuit een intellectueel gedachtengoed. B.v. muziek voor films en op vliegvelden.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.