kunstbus
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

breakdance

Breakdance, ook bekend als breaking of b-boying, is een dansstijl. Het vormt samen met rap, graffiti en dj-en de vier elementaire onderdelen van hiphop.

Breakdance is ontstaan eind 1970er jaren, begin 1980er jaren in de zwarte achterstandswijken in New York. Dj's in die tijd, zoals Afrika Bambaataa, Grandmaster Flash en Kool Herc, begonnen draaitafels en een mixer te gebruiken om zo, een break in een nummer eindeloos door te laten draaien. Breakdance was uitgevonden om te dansen op deze nieuwe muziekstijl, die eerst bekend stond als electro, en zich later ontwikkelde tot hiphop en rap.

Voordat de dans "breakdance" of "breaking" werd genoemd, werd het "b-boying" genoemd. Een b-boy ("break boy" of "boogie Boy") is iemand die, op de instrumentale muziek van de scratchende dj, zijn unieke dansbewegingen laat zien binnen een cirkel van mensen. De eerste b-boys zaten in de groepen Yoke City Mob, Young City Boys en de Rockwell Association. Veel van de leden uit die groepen werden later leden van de welbekende Rocksteady Crew.

Breakdance heeft allerlei bewegingen overgenomen uit o.a. traditionele Afrikaanse dans, Chinese vechtsporten en de Braziliaanse vechtsport capoeira. Enkele bekende breakdancing-bewegingen zijn: freeze, flare, headspin, windmill, float
kick, swipe, suicide
Aparte dansstijlen binnen de breakdance zijn: popping, locking, Electric boogaloo

Malcolm McLaren's "Buffalo Gals" (1982) was de eerste clip waarin breakdancing te zien was. In 1997 zorgde de videoclip voor een houseremix van Run DMC's "It's Like That" voor een nieuwe breakdance-rage.

Tijdens de breakdance-rage in de 1980er jaren werden meerdere films over breakdancing gemaakt: Wild Style (1982), Breakin' (1984), Breakin' 2: Electric Boogaloo (1984), Beat Street (1984), Delivery Boys (1985)

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Breakdance

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 8.