kunstbus
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

breakbeat

Breakbeat is een verzameling van sub-stijlen binnen de elektronische muziekstijl, die wordt gekenmerkt door gesyncopeerde ritmes die afwijken van de standaard "four-to-the-floor" van house, techno en trance. Het kent zijn oorsprong in de funk van b.v. James Brown uit de jaren '60 en hiphop en electro uit de jaren '70 en '80. Begin jaren 1990, tijdens de "rave"-gekte in Engeland, bereikte het genre het hoogtepunt van zijn populariteit met artiesten als Altern-8, Acen en vooral The Prodigy. In deze "hardcore" stijl werd het tempo steeds verder opgeschroefd zodat een nieuw genre zich uiteindelijk ontwikkelde, jungle wat later evolueerde tot drum 'n' bass.

In de jaren '90 ontwikkelde zich een nieuwe, door oa gitaarmuziek en old-school hiphop geïnspireerde breakbeat-stijl: big beat (ook wel "chemical beats" genoemd) met bekende artiesten als de Chemical Brothers, Propellerheads en Fatboy Slim. In de V.S. was de door electro, Miami Bass en acid house geïnspireerde "funky breaks"-stijl populair (b.v. The Crystal Method, DJ Icey en Uberzone).

Vanaf eind 1990er jaren wordt de breakbeat-muziek gedomineerd door "nu skool breaks"-producers en dj's als The Plump DJs, Freq Nasty en Adam Freeland. Hybrid en BT zijn twee bekende namen binnen een ander nieuw genre, "progressive breaks", een mengeling van progressive house/trance en breakbeat. Ook bracht de Londense UK garage-rage een mengstijl van garage en breakbeat voort, "2-step garage" of "breakstep".

In Engeland heeft zich begin 1990er jaren ook een rustiger breakbeat-stijl ontwikkeld: "triphop", ook bekend als onder meer "downtempo" en "instrumental hiphop". Enkele grote namen binnen dit genre: Massive Attack, Tricky, Kruder & Dorfmeister en DJ Shadow. Een jazzy, vaak niet-electronische versie hiervan wordt broken beats genoemd.

Ook is er uit drum 'n' bass een chaotische breakbeat-stijl ontstaan, breakcore, een mengeling van allerhande door elkaar gehusselde beats en loops die elkaar meestal in duizelingwekkende snelheid opvolgen vaak in combinatie met overstuurde bassen en bewerkte samples. Enkele namen zijn Aphex Twin, Venetian Snares, Squarepusher en Autechre.

De Nederlandse breakbeat-formatie Kraak & Smaak is internationaal bekend. De Nederlandse drum 'n' bass-producer Bong-Ra is ook bekend als dj en producer van allerhande releases, van Ragga tot Jungle.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Breakbeat.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 9.