muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bread

De groep Bread met David Gates, James Griffin, Jim Gordon en Rob Royer ontstaat in 1968 in Los Angeles. De groepsnaam ontstaat als de heren in een file staan achter een Wonder Bread truck.

Het debuutalbum 'Bread' haalt in de VS een onopvallende 127e plaats. De doorbraak komt in de zomer van 1970 als 'Make it with you' de 1e plaats in Billboard haalt en de 5e plaats in Engeland. Door deze hit komt ook het debuutalbum weer in de belangstelling. 'It don't matter to me' wordt op single uitgebracht en haalt de Amerikaanse top 10.

Inmiddels is Jim Gordon dan al vervangen door Mike Botts en in de loop 1971 vervangt sessiemuzikant Larry Knechtel Rob Royer. Larry Knechtel is o.a. bekend als lid van the Rebel Rousers en de pianist op Bridge over troubled water'.

1971 levert Bread liefst 4 hits op. Duidelijk is dat het succes van Bread vooral te danken is aan de stem van zanger David Gates, die vooral in de rustige orchestrale nummers goed naar voren komt.

1972 begint goed voor Bread. 'Everything I own' haalt de 5e plaats in de VS. 'Diary' komt een paar maanden later tot nummer 15 en 'The Guitar man' komt in de zomer tot nummer 11 in de VS. Ook in Europa doet 'the Guitar man' het prima. 'Sweet surrender' is in de VS de laatste hit in 1972 en blijft op 15 steken. Dat gebeurt ook begin 1973 met 'Aubrey'. Het is voorlopig de laatste hitsingle van Bread, want de groep gaat uit elkaar. Als oorzaak wordt genoemd een conflict tussen David Gates en James Griffin. Griffin is kwaad, dat zijn composities nooit op single worden uitgebracht.

David Gates gaat solo verder en scoort met 'Clouds', 'Sail around the world' en 'Never let her go' een drietal hits tussen 1973 en 1975.

Eind 1976 begraven Gates en Griffin de strijdbijl en Bread wordt eenmalig nieuw leven ingeblazen. Knechtel en Botts doen mee. Het album 'Lost without your love' verkoopt wereldwijd bijzonder goed en de titelsong haalt de 9e plaats in de VS, de 14e in Nederland en de 27e plaats in Engeland. Het verzamelalbum 'the Sound of Bread' haalt in Engeland de 1e plaats in de albumlijst.

David Gates gaat solo verder en dat levert het met 'Took the last train', 'Where does the lovin' go' en 'Take me now' in de VS nog drie hits op.

De grote hits van Bread zijn verzameld op 'Anthology of Bread'. Van de hits ontbreekt alleen 'Hooked on you', maar ondanks dit gemis geven de 20 nummers een mooi beeld van de carriere van Bread in de jaren '70.

Websites: live.avro.nl/steenentijdperk, en.wikipedia.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.