muziekbus
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

boyband

Popgroep bestaande uit louter jongens of meisjes, wier muziek specifiek gericht is op de tienermarkt en stilistisch aansluit op heersende commerciële trends. Een boyband wordt veelal door producers samengesteld uit jonge, talentvolle zangers, al dan niet in opdracht van een platenmaatschappij. Boy bands en girl groups zijn meestal samengesteld met behulp van audities. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan hun danstalent.

De nummers die deze bands voortbrengen zijn vaak weinig pretentieus, liggen meestal makkelijk in het gehoor en hebben als hoofddoel verkocht te worden in plaats van naar geluisterd te worden. Boybands maken meestal niet zelf de muziek, maar beperken zich tot het zingen en de bijbehorende danspassen.

Bekende boybands: 4Fun (Nederland), B.E.D. (Nederland), Backstreet Boys (VS), Boyzone (Ierland), Bros (Engeland), Calle Ciega (Venezuela), Caught in the Act (Nederland), 5ive (Engeland), Human Nature (Australië), Just 5 (Polen), Menudo (Puerto Rico), Monkees (VS), New Kids On The Block (VS), 98 Degrees (VS), *NSYNC (VS), O*town (VS), OTT (Ierland), Take That (Engeland), Westlife (Ierland)

Di-rect (Nederland) wordt beschouwd als een grensgeval. Van oorsprong is het een rockband, maar hun muziek is commerciëler geworden. De teksten worden door producers geschreven. De muziek schrijven en spelen ze wel zelf.

meidengroep
Een meidengroep is een muzikale groep, bestaande uit jonge zangeressen, die voornamelijk pop en R&B nummers zingen. Het geldt als de vrouwelijke tegenhanger van een boy band.

Vroege meidengroepen
Het is moeilijk een exacte definitie te geven van een meidengroep, maar toch heeft dit fenomeen een langere geschiedenis dan boybands. In de late jaren '50 en het begin van de jaren '60 werden meidengroepen, vaak door producers of platenmaatschappijen samengesteld, gebruikt als presentatie voor het nieuwste materiaal van hun tekstschrijvers. Een voorbeeld daarvan is het werk van Phil Spector in de beginjaren van Motown. De vrouwelijke muziekgroepen waren in die tijd zeer populair: de "sisters" groepen, zoals de Andrews Sisters en de Boswell Sisters waren eigenlijk zussen van elkaar. Groepen zoals de Boswells en de Keller Sisters & Lynch waren al ver terug in de jaren '20 sterren.

Het geluid van veel vroege rock and roll meidengroepen werd gekenmerkt door Spector's Wall of Sound productie: Een dikke laag van instrumenten (drums, gitaar, bass, blaasinstrumenten en vaak een exotisch element, zoals het Glockenspiel) gecombineerd met meisjesachtige vocalen, die eenvoudige teksten zingen over de emoties van tieners in die tijd. Andere groepen, zoals The Chiffons uit New York City, hadden wat behoudener arrangenementen, terwijl de Motown groepen in die periode de typische Motown arrangementen gebruikten.

In de tweede helft van de jaren '60, waarin Britse acts, zoals The Beatles, en singer-songwriters als Bob Dylan populairder worden, begint de populariteit van de meidengroepen af te nemen. Slechts een paar meidengroepen, zoals The Supremes, weten hun succes vast te houden.

Latere meidengroepen
In de jaren '90 was er een terugkeer van de "gefabriceerde" acts, bedoeld voor een jong publiek, veelal jonge meisjes. De Spice Girls waren één van de meer invloedrijke groepen, met termen als "Girl Power". In 2000/2001 was er dan ook een grote stortvloed aan meidengroepen en boybands.

Tegenwoordig zijn de belangrijkste meidengroepen Amerikaanse bands, zoals Destiny's Child en The Pussycat Dolls en Britse bands, zoals Girls Aloud en de Sugababes.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Boyband and http://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Meidengroep

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.