muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Boudewijn De Groot

Nederlands muzikant, geboren 20-5-1944

Jacques Brel begint de Groot op het Haarlemse Coornhert Lyceum samen met Lennaert Nijgh muziek te maken. Ondanks zijn studies aan de Filmacademie blijft hij musiceren en dit leidt in 1965 tot zijn eerste hit Een meisje van zestien, een door Nijgh geschreven versie van een Charles Aznavour-nummer. Hierdoor gesteund stort hij zich volledig op de muziek.

In korte tijd groeit hij dan uit tot Nederlands populairste muzikant. Met hits als Welterusten mijnheer de president (1966) werpt hij zich ook op als protestzanger.

In 1967 breekt hij definitief door met de hit Het land van Maas en Waal. Er volgen talloze sterke en persoonlijke albums. Door de samenwerking met tekstschrijver Nijgh staan die alle garant voor volwassen producten.

De Groot wil echter meer, zoekt in zijn muziek de mystieke kant op en zegt ook de samenwerking met Nijgh op. Het publiek haakt af, maar als live-artiest blijft hij wel populair.

In de jaren negentig treffen we de Groot meer aan in theatermiddens, ook als acteur.

Na in 1984 aangekondigd te hebben ermee te stoppen, maakt hij in 1996 zijn comeback met het album Een Nieuwe Herfst. Op 28 november 2002 overlijdt Leannaert Nijgh, de vaste tekstschrijver van Boudewijn de Groot.

Behalve voor zichzelf, schrijft De Groot ook hits voor Liesbeth List, Ramses Shaffy en Rob de Nijs.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.