muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Boudewijn BuckinxBoudewijn Buckinx geboren Lommel, 28 maart 1945
Belgisch componist en auteur

Boudewijn Buckinx studeerde aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen en aan het IPEM in Gent. Compositie volgde hij bij Lucien Goethals.

Van 1966 tot 1974 gaf Buckinx concerten met de werkgroep WHAM (Werkgroep voor Hedendaagse en Actuele Muziek). In 1968 volgde hij les bij Karlheinz Stockhausen aan de Kompositionstudio in Darmstadt. Hij werkte hier mee aan het project "Musik für ein Haus".

Buckinx was zeer sterk onder de indruk van Mauricio Kagel en John Cage. In 1972 schreef hij bovendien zijn eindverhandeling musicologie aan de K.U.Leuven over de Variations van Cage.

De bedoeling van WHAM was specialisten aan te trekken uit andere disciplines zoals bijvoorbeeld filosofen en schilders. Ook amateurs die in het muziekproces betrokken waren kwamen in WHAM aan bod. Naast Cage had de werkgroep WHAM ook aandacht voor componisten zoals Christian Wolff en Cornelius Cardew. Het laatste concert van de werkgroep vond plaats in 1974 met Buckinx' compositie Sinfonia a quattro velocipedi. Hierna volgde een periode van vijf jaar waarin Buckinx wel componeerde maar waarin geen enkel werk uitgevoerd werd.

In 1988 was Buckinx de Belgische gast op de tweede "Week van de hedendaagse muziek" in Gent.

In juni 1991 werd een concert als componistenportret in Kiel (Duitsland) gegeven. Gelijkaardige Buckinx-concerten vonden ook plaats in de Espace Delvaux in Brussel en de Club Mineral in Gent. Voor "Antwerpen '93, culturele hoofdstad van Europa" werden zijn Negen onvoltooide symfonieën uitgevoerd door het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen.

In 1993 werd een 9-daags Buckinx festival gehouden in De Rode Pomp in Gent. In 1998 werd hij samen met de componisten Gerard Ammerlaan en Jacob ter Veldhuis betrokken bij het operaproject Van alle tijden - van alle streken.

Van 1968 tot 1978 was Buckinx leraar aan het Provinciaal Hoger Instituut voor Kunstonderwijs in Hasselt. In 1978 werd hij producer aan de BRTN, wat hij bleef tot maart 2000. Vanaf 1981 gaf hij muziekgeschiedenis aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen. In 1991-92 verving hij tijdelijk Frederik Rzewski als compositieleraar aan het Conservatorium van Luik.

In 2002 werd zijn vijfde opera Dhammapada uitgevoerd in De Rode Pomp in Gent. Momenteel werkt Buckinx aan verschillende projecten, waaronder een multimedia-oratorium over de Griekse filosoof Cusanus.

website: www.boudewijnbuckinx.com

Bron: www.muziekcentrum.be

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.