kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bootsy Collins

William Collins (geboren op 26 oktober 1951 in Cincinnati, Ohio), beter bekend als Bootsy Collins, is een funk pionier als zowel bassist, zanger en songschrijver.

Met zijn broer Catfish Collins en met Kash Waddy en Philippe Wynne vormde Collins in 1968 de groep The Pacesetters. Tot 1971 waren The Pacesetters de begeleidingsband van James Brown en waren in die tijd bekend als The JB's.

In 1972 gingen zowel beide Collins broers als Waddy en Wynne bij Funkadelic en later ook in Parliament spelen. Bootsy speelde op de meeste van de eerdere albums. Zijn basspel was hard en ritmisch en heeft erg veel invloed gehad op de ontwikkeling van funk, heavy metal en soul. Tijdens deze periode heeft hij de naam "Bootsy" geadopteerd als onderdeel van zijn karakterontwikkeling tot buitenaards popidool dat langzaamaan buitenaardser, bizarder en opzichtiger werd. Toen Bootsy, Catfish, Waddy, Joel Johnson, Mudbone Cooper, Robert Johnson en The Horny Horns in 1976 Bootsy's Rubber Band vormden, evolueerde zijn karakter in Bootzilla, een met rhinestones bedekte flitsende popgod.

Bootsy's Rubber Band vormt een onderdeel van de vele p-funk groepen. De meeste Bootsy albums zijn onder deze naam uitgebracht na de Parliament en Funkadelic tijd.

Collins heeft uitgebreid samengewerkt met Bill Laswell.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Bootsy_Collins.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 105.