kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bohuslav MartinuBohuslav Martinu geboren Policka, 8 december 1890, gestorven Liestal/Zwitserland, 28 augustus 1959
Tsjechisch componist

Bohuslav Martinu kreeg op 8 jarige leeftijd vioolles en componeerde op 10 jarige leeftijd een strijkkwartet. Hij studeerde vanaf 1906 aan het conservatorium van Praag en aan de organistenschool aldaar.

Van 1913-23 was Martinu violist van het Tsjechisch Philharmonisch orkest. Daarna studeerde hij bij Josef Suk in Praag en bij Albert Roussel in Parijs.

Tijdens zijn verblijf in Parijs stichtte Martinu samen met de Zwitser Conrad Beck, de Hongaar Tibor Harsányi en de Roemeen Marcel Mihalovici, de muzikale groep 'l'École de Paris'.

In 1940 reisde Martinu via Portugal naar de Verenigde Staten, waar hij zich vestigde in New York. In 1945 werd hij benoemd tot professor voor compositie aan het conservatorium van Praag.

Bohuslav Martinu stierf in Zwitserland in 1959.

Aanvankelijk werd Martinu beïnvloedt door de volksmuziek en het nationalisme van zijn landgenoten, Smetana, Dussek en Dvorak, tijdens zijn verblijf in Parijs raakte hij onder invloed van het modernisme en neo-classisisme van Roussel en Stravinsky, die zijn verdere ontwikkeling bepaalden en tijdens zijn verblijf in Amerika raakte hij onder invloed van de Amerikaanse gelegenheidsmuziek. De vermenging van deze invloeden mondde tenslotte uit in een zeer persoonlijk, vitaal geluid.

Karakteristiek voor het oeuvre van Martinu is zijn Dubbelconcert, voor twee strijkorkesten, piano en slagwerk uit 1938.

Werk: pianomuziek; kamermuziek; o.a. 7 strijkkwartetten; orkestmuziek: 6 symfonieën, symfonische gedichten, soloconcerten voor piano, cello en viool enz.; liederen; 10 opera's: o.a. The soldier and the dancer (1928); koorwerken: Polni Mse (oorlogsmis, 1939), het oratorium, Gilgamesj; cantates: o.a. Tsjechisch Rapsodie (1918); balletten: o.a. Who is the most powerful in the world (1923), On tourne (1925); filmmuziek.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 6.