muziekbus
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

bogen

(notentekst) De boog is het teken voor een verbonden notenpassage.

Bogen hebben in een partituur verschillende betekenissen: 1. Samenvoeging tot één notenwaarde, bijvoorbeeld als de notenwaarde tot over de maatstreep gaat.
2. Aangeven dat de onder de boog genoteerde noten legato moeten worden uitgevoerd.
3. Aangeven dat de onder de boog genoteerde noten op één lettergreep gezongen moeten worden, of op één adem gespeeld moeten worden, of op één streek (voor strijkinstrumenten).

4. De boog kan ook een strijkstok zijn, een instrument dat men gebruikt om snaarinstrumenten te bespelen. Het bestaat uit een lange stok (meestal pernambucohout) waarvan de voorste punt een gekromde vorm heeft en aan het andere uiteinde een verstelbaar blokje. Tussen de laatste twee zijn de haren gespannen (paardenstaarthaar) die met colofoon of hars ingewreven worden teneinde bij het over de snaar wrijven de toon te doen ontstaan op volgende wijze: de met colofoon bestreken haren haken aan de snaar en trekken deze uit haar oorspronkelijke stand, zodra de zijdelingse spanning te groot wordt springt de snaar terug, maar wordt echter onmiddellijk weer opzij getrokken tot de spanning weer te groot wordt, enz. Dit gebeurt echter zeer snel, bijvoorbeeld voor de normale A: 440 maal per seconde. De haren van de boog worden minder of meer aangespannen door middel van het verstelbare blokje (sloef).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.