muziekbus
Dit artikel is 22-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bob Geldof

Ierse rockmuzikant, geboren 5 oktober 1954

Bob Geldof is van origine muziekjournalist. Hij richtte in 1975 de groep The Nightlife Thugs op, waaruit de beduidend succesvollere formatie 'Boomtown Rats' voortkwam.

Sinds 1982 werkt Geldof als solist. In dat jaar speelde hij de hoofdrol in de film "The Wall" naar het gelijknamige album van Pink Floyd.

Live-Aid-concert: Geldof is vooral bekend geworden door zijn sociale engagement voor de hongerende mensen in Afrika. Zo organiseerde hij samen met Midge Ure het Band-Aid-project en produceerde in 1984 het lied Do They Know It's Christmas, dat op het eind van dat jaar nummer 1 op de hitparades van enkele Europese landen stond.

Op 13 juli 1985 volgde het Live-Aid-concert, waaraan veel grootheden uit de muziekwereld meededen. De opbrengsten van deze manifestaties kwamen ten goede aan de hongerende mensen in Afrika. Hiertoe reisde Geldof zelf naar Ethiopiƫ en Soedan.

Vanwege zijn engagement werd Geldof door de Engelse koningin geridderd en in 1986 voorgedragen voor de Nobelprijs voor de vrede.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.