kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

BlondieAmerikaanse punk-/pop-/rockband die eind jaren '70 en begin jaren '80 een aantal grote hits scoort met 'Denis', 'Atomic', 'Call Me' en 'The Tide Is High'. Zangeres Deborah Harry gaat in 1983 solo. Blondie maakt in 1999 een succesvolle comeback met het album No Exit. De single 'Maria' haalt in Nederland de Top 20. In Engeland wordt het een nummer 1-hit.

Websites: Amerikaanse zangeres en filmactrice, die vooral bekend werd als zangeres van de popgroep Blondie.

Ze debuteerde eind jaren zestig in de folkgroep The Wind in the Willows, werd in de jaren zeventig bekend met Blondie en maakte vanaf de jaren tachtig ook soloplaten. Daarnaast was ze actief als actrice. Na een aantal bijrolletjes in kleine producties maakte ze in 1979 haar serieuze debuut in de film Union City. Tientallen filmrollen zouden volgen, waarvan die in David Cronenbergs Videodrome (1983), John Waters' Hairspray (1988), Satisfaction (1988) en My life without me (2003) waarschijnlijk de bekendste zijn.

Ook was ze een paar jaar de zangeres van de succesvolle Jazz Passengers.

In 1998 maakte ze met haar band Blondie een comeback met het album No exit. Het nummer Maria stond toen in 14 landen op nummer 1. Even werd het weer stil rond Blondie. Deborah deed een aantal soloprojecten, speelde met de Jazz Passengers, stond op Broadway met Crave en speelde in tal van films mee. In 2003 kwam ze weer met een nieuw Blondie-album, The curse of Blondie. Er volgde een wereldtournee en de single Good boys bestormde de Britse hitlijsten.

In 2006 komt Deborah samen met de bandleden van Blondie in de Rock and Roll Hall of Fame. Tevens brengt ze in samenwerking met Moby in oktober een nieuw nummer uit met de titel New York, New York. dit nummer wordt als single uitgebracht en is te vinden op het nieuwe greatest hits album van Moby 'Go, The very best of Moby'.

In mei 2006 bracht Deborah Harry het nummer "Dirty and Deep" uit als protest tegen Lil' Kims veroordeling, Lil' Kim is een vriendin van Deborah. Het is gratis verkrijgbaar op de Deborah Harry Home Page.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Deborah_Harry

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 151.