kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Billy Idol

William Michael Albert Broad (° 30 november 1955), beter bekend onder zijn artiestennaam Billy Idol, is een van origine Britse zanger, maar nu vooral werkzaam in de Verenigde Staten.

Hij was een van de mede oprichters van de Bromley contingent samen met Siouxsie Sioux. Zij volgden samen met een hele groep punkfans, de Sex Pistols .

Vanuit deze groep zijn meerdere bands gevormd, Chelsea, Generation X, Siouxsie and the Banshees, het latere Sigue Sigue Sputnik. Na Gen X, de opvolger van Generation X, ging Billy Idol zijn solo geluk zoeken in de Verenigde Staten.

Zijn punkrock sloeg daar erg aan, hij maakte met Steve Stevens vele albums, zijn meest recente is Storytellers van VH1; een DVD/CD met akoestische versies van onder andere zijn hits; Cradle of Love, Sweet Sixteen, Don't Need a Gun en White Wedding.

Na het niet goed ontvangen album "Cyberpunk" uit 1993 en een bijna fatale overdosis in 1994, komt er in 2005 na ca. 12 jaar een nieuw album, "The Devil's Playground", uit waarop Steve Stevens participeert. Zowel album als tour, die Noord-Amerika en Europa aandoet, worden bijzonder goed ontvangen. Idol doet in 2005 twee keer Nederland aan. Op 7 juni 2005 in een uitverkocht Paradiso en een tweede concert op 7 december 2005 in de Heineken Music Hall.

Tijdens het laatste concert meldt hij in 2007 met een nieuw album te komen.

Hij woont en werkt nog steeds in de Verenigde Staten.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Billy_Idol.Pageviews vandaag: 7.