muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Billie Holiday

Billie Holiday - Strange FruitEleanor Gough Mckay bijgenaamd Lady Day geboren Baltimore 7-4-1915, gestorven New York 17-7-1959
Amerikaanse jazz- en blueszangeres

Billie Holiday's grootvader was één van de 17 kinderen van een zwarte slavin in Virginia en een blanke plantage eigenaar. Billie's moeder was slechts 13 jaar, toen Billie geboren werd.

Zij hoorde voor het eerst de muziek van Louis Armstrong en Bessie Smith op een Victrola (grammofoon met hoorn) in Alice Dean's, het huis in Baltimore "van slechte naam", waarvoor zij als jong meisje boodschappen deed en de vloeren schrobde.

In 1929 ging zij met haar moeder naar New York, waar Billie Holiday haar zangdebuut maakte in obscure nachtclubs in Harlem (Haar artiestennaam had ze van de filmster Billie Dove) zoals 'Jerry Preston's Log Cabin' en 'The Yeah Man'.

Hierna ging Billie Holiday toeren met Count Basie en Artie Shaw, voordat ze solo ging. Benny Goodman was degene die met de bange zangeres voor het eerst een plaat opnam. Tussen 1933 en 1944, nam ze meer dan 100 platen op, waarvoor ze nooit royalties ontvangen heeft.

Van 1935-1939 nam Billie Holiday een serie platen met het orkest van Teddy Wilson op en vanaf 1936 nam zij eveneens platen op met een aantal all-starbands onder haar eigen naam. Hierdoor volgde internationale roem.

Billie Holiday maakte haar eerste Euopese tournee in 1954 met de Jazz Club USA. In 1958 bracht zij nogmaals een kort bezoek aan Europa.

Ondanks een gebrek aan technische training, maakte, haar unieke dictie, niet te imiteren frasering en dramatische intensiteit Billie Holliday tot de markante jazzzangeres van haar tijd. Witte gardenia's in haar haar werden Holiday's handelsmerk.

"Het zingen van songs als The Man I Love of Porgy is niet meer werk dan het eten van een Chinese geroosterde eend en ik ben gek op geroosterde eend", schreef zij in haar autobiografie. "Ik leefde dat soort songs".
Haar eigen composities God Bless the Child, de financiële onafhankelijkheid verheerlijkend en Don't Explain, zijn klaagliederen over ontrouw.

Billie Holiday, een muzikale legende, die nog steed populair is, stierf een vroegtijdige dood op de leeftijd van 44 jaar.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.