muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Billboard

Billboard is een Amerikaans weekblad voor de muziekindustrie.

Zie ook Billboard Hot 100

Het eerste nummer, getiteld Billboard Advertising, verscheen op 1 november 1894 in Cincinnati als maandblad, bevatte 8 pagina's, en kostte 10 dollarcent. De naam 'Billboard' was een idee van een van de oprichters, William H. Donaldson (1864-1925), wiens vader een drukkerij voor posters had die op reclameborden ('billboards') werden geplakt. Aanvankelijk bewoog Billboard zich op hetzelfde terrein, het reclamevak; de ondertitel van het eerste nummer luidde dan ook: A monthly resume of all that is new, bright and interesting on the boards.

De naam van het tijdschrift werd in 1897 veranderd in The Billboard en vanaf 5 mei 1900 verscheen het wekelijks. Het schonk aandacht aan allerlei evenementen als theater, kermis, carnaval, comedie, muziek, opera en vaudeville. In 1913 verscheen het blad voor het eerst met een omslag in kleurendruk. Een jaar eerder was Billboard verhuisd naar een gebouw aan de Opera Place in Cincinnati en dat adres bleef tot na de Tweede Wereldoorlog (toen uit ruimtegebrek opnieuw verhuisd moest worden) niet alleen de locatie waar de kantoren van de uitgeverij waren gevestigd, maar gold ook als ontmoetingsplek voor tallozen uit de wereld van theater en amusement.

De muziekindustrie bestond in de begindagen van Billboard in hoofdzaak uit live muziek (1902-07 werden rond 30 miljoen stuks bladmuziek verkocht) en de door Edison uitgevonden fonograaf (een apparaat om cilindervormige geluidsdragers af te spelen) en de door Berliner ontwikkelde grammofoon brachten daarin maar langzaam verandering. Billboard besteedde er voornamelijk aandacht aan als deze vindingen werden toegepast in muziekautomaten, de voorlopers van de jukebox. Maar de mate van populariteit van bepaalde composities werd door Billboard al vroeg geregistreerd, hoewel die niet zozeer van de verkoopcijfers van geluidsdragers afhing, en al helemaal niet van de uitvoerende artisten. Reeds rond 1914 publiceerde het blad lijstjes als "Popular Songs Heard in Vaudeville Theaters Last Week", "The Billboard's Song Hints", "Songs by American Composers" enz.

Een enorme inpuls aan de muziekindustrie gaven de radiostations, die rond 1920 in de ether verschenen. Zo werden er in Amerika in 1927 reeds 104 miljoen grammofoonplaten verkocht. Maar toch bleef de inhoud van het tijdschrift voornamelijk gewijd aan de amusementswereld. Pas in de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog verschoof het accent van Billboard langzaam van evenementen naar de platen- en jukeboxindustrie. In 1932, midden in de economische crisis, werd zelfs nog een sectie over speelautomaten toegevoegd. Het is niet overdreven te stellen dat juist dat gedeelte het tijdschrijft in financieel opzicht door die moeilijke jaren heeft heengeholpen.

Zijn internationale bekendheid dankt Billboard vooral aan de in het tijdschrift gepubliceerde hitparades. Het blad publiceerde in de loop der jaren verschillende zich gestaag uitbreidende hitlijsten, zoals voor singles, LP's, Country & Western, Middle of the road, R & B, jukebox enz. De bekendste is wel de nog steeds bestaande lijst van de meest populaire singles, die op 5 november 1955 voor het eerst 100 noteringen vermeldde, Top 100 geheten, een mix van verkoopcijfers en 'airplay'. Op 1 juli 1957 werd de naam veranderd in Top 100 Sides en ten slotte op 4 augustus 1958 in HOT 100. Op 9 januari 1961 kwam "The" voor de naam van het tijdschrift te vervallen en luidde de titel kortweg "Billboard".

Met name de weekbladen Cash Box (1940-1996), opgericht door een ex-werknemer van Billboard en in mindere mate Record World (1946-1982) zorgden, vooral in de hoogtijdagen van de 'Top 40 Radio', de jaren zestig, voor stevige concurrentie, maar Billboard overleefde ze allemaal. Een speciale editie van Billboard is zelfs nog enige tijd (1978-1980) in Nederland gepubliceerd onder de naam "Billboard Benelux", maar dat werd geen doorslaand succes. Overigens is Billboard, tegenwoordig uiteraard zowel op papier als digitaal beschikbaar, sinds enige jaren in Nederlandse handen, want maakt deel uit van uitgevers- en informatieconcern VNU. De geschiedenis van Billboards hitlijsten is vastgelegd in de tientallen door Joel Whitburns Record Research uitgegeven boeken ( GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Billboard_%28tijdschrift%29

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.