kunstbus
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Billboard Hot 100

De Billboard Hot 100 is de belangrijkste hitlijst van de Verenigde Staten, samengesteld door het Billboard Magazine. De lijst wordt elke donderdag bekend gemaakt. De eerste lijst dateert uit 4 augustus 1958, en de Hot 100 is daarmee tevens de oudste, nog lopende, hitlijst. Poor little fool van Ricky Nelson was de eerste #1-hit in de Hot 100.

Tot 5 december 1998 werd de Hot 100 enkel samengesteld op basis van singles die echt gekocht konden worden. Daarna werd het voor singles mogelijk om de #1-positie te bereiken, puur op basis van airplay. Dit soort singles wordt album cuts genoemd. Het zou echter nog tot 17 juni 2000 duren voordat de eerste "airplay-#1-hit" de lijst zou bereiken: dit was Try again van Aaliyah. Tegenwoordig is het niet vreemd meer als een album cut hoog in de Hot 100 staat, maar niet eens op single is/wordt uitgebracht.

In Nederland is het verschijnsel van de album cuts (nog) niet ingevoerd. Het is voor singles echter wel mogelijk om op voorlopige basis met airplay in de lijst staan. Voorwaarde is dan wel dat de single vroeg of laat uitgebracht wordt. Beyoncé en Jay-Z houden sinds 5 juli 2003 het record als "hoogste notering zonder verkoop". Zij stonden met Crazy in love op #5 in de Top 40, puur op basis van airplay.

Andersom komt het verschijnsel ook voor, dus een hoge verkoop, maar (door gebrek aan airplay) geen notering in de Top 40. Extreme gevallen hiervan waren in 2004 Luie flikker van Jovink en de Voederbietels en Unbelievable van Bastiaan Ragas. Zij schopten het in de Sales Top 100 tot een Top 3-notering, maar kwamen niet in de Top 40 terecht.

Billboard Album Top 200
De Billboard Album Top 200 is een lijst van de 200 bestverkochte muziekalbums in de VS, wekelijks gepubliceerd in het Billboard Magazine.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Billboard_Hot_100.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 8.