muziekbus
Dit artikel is 06-02-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bill T. JonesAmerikaanse choreograaf en danser, geboren 15 februari 1952 Florida.

Jones was de negende van twaalf kinderen van landarbeiders. Zijn ouders vertrokken vanuit Florida naar New York toen hiuj drie jaar oud was. Hij groeide op in Wayland ten zuiden van Rochester.

Bill T. Jones (William Tass Jones) begon zijn danstraining aan de State University of New York (SUNY) waar hij klassiek ballet en moderne dans studeerde.

Na enige tijd in Amsterdam te hebben gewoond, keerde hij in 1973 terug naar SUNY en werd medeoprichter van het American Dance Asylum. In de daaropvolgende jaren ontstond een nauwe samenwerking met Arnie Zane.

Voor de Bill T. Jones/Arnie Zane Dance Company heeft Bill T. Jones meer dan honderd werken gemaakt; daarnaast ontving hij choreografie-opdrachten van gezelschappen als het Alvin Ailey American Dance Theater, het Boston Ballet, Dayton Contemporary Dance Company, Berlin Opera Ballett en het Lyon Opera Ballet, waar hij in 1994 tot huischoreograaf werd benoemd.

In 1990 maakte hij Sir Michael Tippet's New Year voor de Houston Grand Opera en de Glynebourne Festival Opera. Hij creëerde Mother of Three Sons dat werd uitgevoerd op de Biennale in München, New York City Opera en de Houston Grand Opera. Hij regisseerde ook Lost in the Stars voor de Boston Lyric Opera.

In 1994 regisseerde hij Derek Walcott's Dream on Monkey Mountain voor het Guthrie Theatre in Minneapolis.

Still / HereStel je voor dat je leven een lijn is. Zo luidde een van de opdrachten van choreograaf Bill T. Jones aan de terminale patienten die meewerkten aan zijn omstreden dansvoorstelling Still / Here. Hij vroeg de patienten om deze lijn te tekenen en om aan te geven op welk punt in die lijn zij zich op dat moment bevonden. Deze vraag klonk een paar keer op de geluidsband bij de voorstelling, alsof-ie ook aan het publiek werd gesteld. Ik vond dat een mooie vraag, die bewees dat Bill T. Jones wel degelijk bezig was met het vormgeven van de tragische realiteit die aan de basis lag van Still / Here. Het is een spirituele vraag. Je leven 'voorstellen' als een lijn, dat dwingt je om afstand te nemen van het hier en nu, om de hoogte- en dieptepunten van je eigen levensloop in een groter geheel te plaatsen. - Toni Morrison en Max Roach in Degga (1995).

Bill T. Jones heeft ook een aantal boeken geschreven, waaronder zijn memoires Last Night on Earth (1995).

In 1999 werkte hij samen met zangeres Jessye Norman in How! Do! We! Do!

Samen met Rhodessa Jones maakte hij Perfect Courage voor Festival 2000.

In 2001 riep de Dance Heritage Coalition Bill T. Jones uit tot één van Amerika's 'onvervangbare dansschatten'.

In 2006 choreografeerde hij Spring Awakening, A New Musical op muziek van singer/songwriter Duncan Sheik, wiens muziek was genomineerd voor een Grammy. De regie was in handen van Michael Mayer.

Bill T. Jones werkt ook geregeld voor televisie. Zo werd bijvoorbeeld zijn productie Still/Here uitgebracht op televisie, onder regie van hem zelf en Gretchen Bender. Recent maakten ARTE France en Bel Air Media het programma Bill T. Jones' - Solos.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.