muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Beverly Sills

Amerikaanse Sopraan, een van de bekendste belcanto-vertolksters uit de Amerikaanse geschiedenis, geboren 25 mei 1929 - overleden 2 Juli 2007 Brooklyn.

'You may be disappointed if you fail, but you are doomed if you don't try' Beverly Sills.

Sills, geboren als Belle Miriam Silverman in een familie van joodse Oekraïense en Roemeense immigranten, had zeventig rollen op het repertoire, waaronder Mozart, Verdi en veel coloratuurpartijen in opera's van Händel, Rossini, Bellini en Donizetti. Maar ze zong ook in de Amerikaanse première van Intolleranza van de Italiaanse avantgardist Luigi Nono.

Beverly Sills begon met zingen in de jaren vijftig. Bijgenaamd Bubbles, vierde de sopraan triomfen in de belangrijkste opera's ter wereld. Het tijdschrift Time gaf Sills in 1971 de titel Amerikaanse Koningin van de Opera. Beverly Sills hielp mee de Verenigde Staten als serieus operaland op de kaart te zetten. Met dank aan haar tv-optredens, zoals in de Muppet Show, werd Sills ook buiten de Amerikaanse operawereld bekend.

Beverly Sills werd in 1980 directeur van de New York City Opera, waar ze dertig jaar eerder als jonge sopraan debuteerde.

Daarna werd ze voorzitter van de New Yorkse Metropolitan Opera, een huis dat haar talent lang versmaadde, tot ze er in 1975 in Rossini's Le siège de Corinthe een ovatie van 18 minuten oogstte. Onder haar leiding introduceerde de City Opera als eerste schermen waarop het publiek in het Engels de tekst van de opera kon volgen.

Maandag 2 juli 2007 is ze in New York overleden op 78-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker (Sills was overigens een overtuigd niet-roker).

Buiten de VS, waar ze mede dankzij haar nuchterheid en optimisme werd gekoesterd als een nationale figuur, had haar carrière mijlpalen in Londen en Milaan

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.