muziekbus
Dit artikel is 07-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Betty Wright

Amerikaanse soul zangeres, geboren 21 december 1953 in Miami, Florida.

Album Releases: "The Very Best of Betty Wright," "Betty Wright Live/Travelin' in the Wright Circle," "The Best of Betty Wright"
Meest Bekende Singles: "Clean Up Woman," "Tonight Is the Night," "Girls Can't Do What the Guys Do"

Biografie
Op 4-jarige leeftijd zong ze mee in het familiekoortje in de kerk. Haar eerste plaatopname maakte ze in 1966, toen ze net 13 was. Weer een paar jaar later, in 1971, brak ze door in Amerika met de top 10-hit 'Clean Up Woman'.

Betty hield zich vooral bezig met soul, gospel en een paar jaar later disco.

In 1975 had ze haar eerste Nederlandse hit met 'Shoorah Shoorah', een typische jaren '70 disco hit, zoals die in die tijd ook werden gemaakt door mensen als Gloria Gaynor en Shirley & Company.

Na haar laatste Amerikaanse top 10-hit in 1978 verdween Betty langzaam maar zeker in de vergetelheid, totdat Candyman in 1991 haar oude 'Tonight Is The Night' (oorspronkelijk uit 1975) samplede in Knockin' Boots. Plotseling werd iedereen nieuwsgierig naar de vrouw die het origineel had uitgevoerd, en een tijdje later stond dat origineel zelfs weer in de Nederlandse hitlijsten. Betty is op dat moment al geen zangeres meer, maar tv-presentatrice. Zingen doet ze nog maar sporadisch.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.