muziekbus
Dit artikel is 08-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Betty Freeman

Amerikaanse fotografe en mecenas van de hedendaagse muziek, geboren 3 juni 1921 in Chicago, Illinois - overleden 4 januari 2009 Beverly Hills, Los Angeles, Californië.

Betty Freeman was zowat een van de bekendste schutspatroons van de hedendaagse muziek. Sinds 1961 gaf ze uit eigen vermogen financiële steun aan vooral jonge componisten. De bedragen waren nooit erg groot, tot enkele duizenden dollars. Toch maakte ze zo het componeren van honderden stukken mogelijk, of de uitvoering ervan. Onder de gelukkigen veel componisten die later naam zouden maken: John Cage, John Adams, Philip Glass, Steve Reich, Harrison Birtwistle, Kaija Saariaho en Pierre Boulez. Freeman noemde Pierre Boulez zelfs 'een grote vriend'.

Ze verklaarde haar inzet als volgt: "Mijn vader was zich altijd bewust van het lot van armen en zieken. Ik leerde al vroeg dat geven beter is dan krijgen. Uiteindelijk vond ik mijn plek in het ondersteunen van muziek".

Natuurlijk kreeg ze waardering. John Adams droeg zijn opera Nixon in China en Cage zijn 'Freeman Etudes' aan haar op, Lou Harrison zijn 'Serenade for Betty Freeman and Franco Assetto' en Steve Reich zijn 'Variations for Winds, Strings, and Keyboards (1979) en 'Vermont Counterpoint' (1982). Ook John Adams's droeg een werk aan haar op, met name de opera 'Nixon in China' (1985-87). En Harrison Birtwistle componeerde 'Betty Freeman: her tango'.

Freeman verwierf ook erkenning als fotograaf van componisten en musici. Haar foto's waren in Carnegie Hall te zien.

Biografie
Ze studeerde Engelse literatuur en wou concertpianiste worden. Ze was ondermeer getrouwd met de Italiaanse beeldhouwer en schilder Franco Assetto (1911-1991), met wie ze ooit in Turijn ging wonen.

Voor ze zich in muziek verdiepte, verzamelde Freeman kunst. Zij inspireerde David Hockney toen hij in 1966 het doek 'Beverly Hills Housewife' schilderde.

De Amerikaanse liet in 2002 weten dat haar jaarlijkse bijdrage van 300.000 dollar aan de Festspiele dat jaar voor het laatst gegeven werd. Waarschijnlijk als protest tegen de deelname van de extreem rechtse FPÖ in de Oostenrijkse regering.

Betty Freeman is op 87-jarige leeftijd overleden in het Californische Los Angeles.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.