muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bertha Koopman

Nederlandse pianiste, componiste en lerares, geboren 17 september 1874 in Bloemendaal - overleden 1953

Na de muziekschool studeerde zij piano en als een van de eerste vrouwen compositie aan het Amsterdams conservatorium. Zij toonde een opmerkelijke begaafdheid en behaalde er het einddiploma voor beide vakken. Na haar eindexamen zette zij haar compositiestudie bij Bernard Zweers voort.

Als pianiste maakte Bertha Koopman naam in Nederland en Duitsland. Tijdgenoten die haar hebben zien optreden, roemden haar podiumuitstraling.

Na haar huwelijk met Jolen Frensel Wegener verscheen Bertha Frensel Wegener-Koopman nog slechts zelden op de concertpodia. Ze vestigde zich als privélerares in Haarlem en begeleidde er koren en solisten. Wel bleef ze actief als componist.

Dirigent Johan Schoonderbeek noemde Bertha Koopman een buitengewoon begaafde componiste. Na haar conservatoriumstudie in Amsterdam nam Bertha Koopman lessen bij de destijds bekende zangpedagoog Hugo Bellwidt in Frankfurt a.M. Haar liederen getuigen van een groot inzicht in de zangtechniek. Julia Culp was de eerste die de liedkunst van Bertha Koopman in de concertzalen tot klinken bracht. Grote zangeressen als de sopraan Aaltje Noorderwier traden in haar voetsporen en het lied 'Der Wetterhahn' behoorde volgens Sam Bottenheim tot de hoogtepunten van de liederenavonden van Jo Vincent.

Na het uitbreken van de eerste wereldoorlog (1914) zocht Bertha haar inspiratie in het Frans en Engels. Deze latere composities behoren tot haar krachtigste, meest persoonlijke werken. Nog altijd is de melodie nauw verbonden aan de tekst, maar de wendingen zijn geraffineerder en meer onverwacht. Zoals haar toonzetting van de 'Love Songs' van Rabindranath Tagore. Deze Bengaalse dichter won in 1913 de Nobelprijs voor de literatuur; zijn romantisch idealistische po√ęzie is door tientallen componisten getoonzet.

Websites: nederlandsecomponistes.zierikzeenet.nl, www.klassiekecd.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.