muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bernhard Zweers

(geb. 18.5.1854 in Amsterdam, gest. 9.12.1924 in Amsterdam), Nederlands muziekpedagoog en componist.

Deze zoon van een muziekhandelaar begaf zich op de leeftijd van 25 jaar naar Leipzig, om daar bij Salomon Jadassohn een muziekstudie te beginnen. Na zijn terugkeer naar Amsterdam in het jaar 1882 was Bernhard Zweers actief als koordirigent.

In 1895 kreeg hij een benoeming als professor voor compositie aan het conservatorium in zijn geboortestad. Deze functie bekleedde hij tot aan zijn pensionering in 1922.

Berhard Zweers componeerde o.a. symfonie├źn een ouverture, pianoliederen, koorwerken a cappella evenals een ode voor solisten, gemengd koor en orkest.

Met Johan Wagenaar en Alphons Diepenbrock kan hij tot de belangrijkste figuren in het Nederlandse muziekleven ca 1900 gerekend worden. Als leraar voor harmonie en compositie aan het Amsterdams conserv. (tot 1922) heeft hij een groot aantal vooraanstaande musici helpen vormen. In zijn eigen composities is hij de eerste geweest die naar een principieel Nederlandse toonkunst streefde. In zijn vocale werken (uitsluitend op Nederlandse teksten), maar vooral in zijn Derde Symfonie, Aan mijn Vaderland, is dit streven vaak met succes gerealiseerd. Ook als koordirigent heeft hij de toenmalige, scheppende toonkunst van eigen land metterdaad gepropageerd. Doofheid noodzaakte hem zich uit het openbare leven terug te trekken, waarna hij zich uitsluitend aan de compositie wijdde.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.