muziekbus
Dit artikel is 09-02-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bernhard Haitink

Bernhard Haitink geboren 4-3-1929 Amsterdam
Nederlands dirigent

Bernhard Haitink studeerde viool aan het Conservatorium van Amsterdam en kreeg zijn eerste lessen in directie bij Felix Hupka.

Zijn eerste aanstelling kreeg hij als violist bij het Filharmonisch Orkest van de Nederlandse radio en nam in dezelfde tijd lessen in dirigeren bij Ferdinand Leitner. Deze bezorgde hem in 1955 de positie van tweede dirigent bij de Nederlandse Radio-Unie.

Op 7 november 1956 liet Carlo Maria Giulini weten het Concertgebouworkest niet te kunnen dirigeren en moest er onmiddellijk een vervanger geregeld worden, waarop Bernard Haitink werd gevraagd in te vallen. Een groots debuut volgde.

In 1961 volgde Haitink samen met Eugen Jochum Eduard van Beinum op als eerste dirigent van het Concertgebouworkest van Amsterdam.
In 1963 werd Haitink benoemd tot chef-dirigent, een functie die hij bekleedde tot 1988.

In de jaren 1967 tot 1979 was hij tegelijkertijd ook chefdirigent van het London Philharmonic Orchestra en fungeerde hij van 1970-1978 ook als artistiek directeur van dit orkest.

Vanaf 1978 had hij tien jaar lang de leiding over het Festival van Glyndebourne.

Vanaf 1988 tot 2002 was Bernhard Haitink, naast zijn talrijke verplichtingen als gastdirigent (o.a. Wiener- en Berliner Philharmoniker, Boston Symphony Orchestra, Cleveland Orchestra, New York Symphony Orchestra evenals Sächsische Staatskapelle Dresden (2002-2004)), muzikaal directeur van de Koninklijke Opera Covent Garden in Londen.

In oktober 2004 werd hij 'Ehrenmitglied' van de Berliner Philharmoniker en met ingang van het seizoen 2006-2007 is hij eerste dirigent van het Chicago Symphony Orchestra.

Haitink houdt zich bezig met zowel het oeuvre van Gustav Mahler, Anton Bruckner, Beethoven en Dimitri Sjostakovitsj alsook met werken van moderne Engelse componisten.

Op 7 november 2006 is het precies 50 jaar geleden dat Bernard Haitink het Concertgebouworkest voor het eerst dirigeerde. Dit wordt grootscheeps gevierd met onder meer concerten in het Concertgebouw en een buitenlandse tournee.
De donateurs van het koninklijk Concertgebouworkest eren Haitink met een fonds op naam: Het Bernard Haitink Fonds voor jong talent.
Het Fonds wil jong talent stimuleren en ondersteunen op weg naar een professionele carrière in de muziek door het toekennen van onder meer prijzen en beursen. In het comité van aanbeveling zit onder meer de chef-dirigent Mariss Jansons.

De Amerikaanse vakorganisatie Musical America benoemde Bernard Haitink, tijdens een ceremonie gehouden in het Lincoln Center op 21 december 2006, tot 'Musicus van het Jaar' 2007. Haitink dankt de onderscheiding onder meer aan zijn beroemde opnames met het Concertgebouworkest én natuurlijk zijn werk in Amerika.

Op 6 maart 2007 is de Concertgebouw Prijs (een initiatief van de besturen Het Concertgebouw) uitgereikt aan dirigent Bernard Haitink in het Concertgebouw. De prijs wordt uitgereikt aan musici die over een langere periode een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het artistieke profiel van Het Concertgebouw. Na ontvangst worden de winnaars permanent vermeld in Het Concertgebouw.
De Prijs bestaat uit een plastiek naar een ontwerp van interieurarchitect Evelyne Merkx.
De mezzosopraan Cecilia Bartoli won deze prijs in 2004 en het Beaux Arts trio in 2006.

Bernard Haitink (79) en zijn Chicago Symphony Orchestra, waar hij sinds 2006 chef-dirigent van is, kregen zondag 8 februari 2009 een Grammy in de categorie Beste orkestrale uitvoering voor hun uitvoering van Sjostakovitsj' Vierde symfonie. Haitink was de enige Nederlander die in de prijzen viel. De Grammy's gelden als de belangrijkste muziekprijzen ter wereld. De uitreiking had zondag voor de 51e keer plaats in Los Angeles.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.