muziekbus
Dit artikel is 16-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bernardo PasquiniBernardo Pasquini introduzione e pastorale antichi organi

Italiaans organist, klavecinist en componist, geboren Massa di Valdinievole, bij Lucca, Toscane, 7 december 1637, gestorven Rome 22 november 1710

Bernardo Pasquini was ca. 1650 in Rome, waar hij studeerde bij Antonio Cesti en Loreto Vittori. Rond 1663 werd hij organist aan de Santa Maria Maggiore te Rome, aan de Santa Maria in Aracoeli (van 1664 tot aan zijn dood) en de Oratorio del Santissimo Crocifisso (1664-85).

Pasquini had zijn roem voornamelijk te danken aan zijn virtuose klavierspel en het leverde hem het patronaatschap op van verschillende prinsen en kardinalen.

Rond 1670 kwam Pasquini in dienst van Prins Giambattista Borghese als klavecinist en muziekdirecteur. Beroemd als virtuoos klavierspeler trad hij vaak op met Arcangelo Corelli bij de uitvoering van opera's en oratoria. De twee werden, samen met Scarlatti, in 1706 lid van de Pontificia Accademia degli Arcadi (Academie van Arcadia).

Pasquini was een zeer gezocht pedagoog en onder zijn leerlingen waren onder meer, Durante, Georg Muffat, della Ciaia, Francesco Gasparini en waarschijnlijk Domenico Scarlatti.

Pasquini componeerde zeer veel vocale muziek, waarvan veel verloren is gegaan, waaronder 14 opera's , zo'n 17 oratoria en meer dan 50 cantatas. Pasquini's huidige reputatie is vooral gestoeld op zijn werken voor klavecimbel, waaronder toccata's, variaties en suites, welke in Londen en Amsterdam zijn uitgegeven


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.