muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Benjamin RawitzBenjamin Rawitz geboren Haifa 24 april 1946, gestorven 29 augustus 2006
Israëlisch pianist van Poolse afkomst

Benjamin Rawitz kreeg zijn eerste pianolessen toen hij zes jaar was en gaf vier jaar later zijn eerste concert voor publiek. Toen hij 15 jaar oud was, maakte hij al deel uit van het symfonisch orkest van Haifa.

Rawitz studeerde aan het Dunia-Weizman' conservatorium in Haifa en beëindigde zijn opleiding aan de 'Rubin Academy of Music' van de Universiteitt van Tel-Aviv bij professor Ilona Vincze.

Er werd Rawitz een studiebeurs toegekend door de Belgische regering, waarmee hij piano studeerde bij Eduardo Del Pueyo en kamermuziek bij Arie van Lysebeth. Voor beide disciplines verwierf hij een hoger diploma met onderscheiding.

Hierna studeerde Rawitz verder in Genève, waar hij de Diplôme Supérieur (cum laude) en de Prix de Virtuosité (virtuositeitsprijs) behaalde. in London (bij Peter Feuchtwanger), in Bonn (bij Stefan Askenase) en volgde meestercursussen bij Géza Anda, Tatiana Nikolayeva en Leon Fleisher. Rawitz werd onderscheiden met meerdere prijzen waaronder de Hindemith-prijs in Genève, de Mozart-Prijs in Zürich en de Albéniz Prijs in Barcelona, ook was hij erelid van de Internationale Pianowedstrijd van de Twintigste Eeuw in het Franse Orléans.

Benjamin Rawitz werkte sinds 1978 als docent en pianist begeleider aan Koninklijk conservatorium in Brussel, ook doceerde hij aan de Chapel Hill Chamber Music Workshop in Chapel Hill, North Carolina, en aan het International MusicFest in Aberystwyth, Wales.

Rawitz had zich in Brussel gevestigd als solist en kamermusicus en trad op in Europa, Israël, Japan, de VS en Zuid-Amerika. Hij trad onder meer op met de klarinettist Donald L. Oehler en de violisten Jonathan Bagg en Sergiu Schwartz. Hij speelde dertig jaar lang sonaten met Janos Maté en heeft met hem talrijke CD'S opgenomen.

Benjamin Rawitz werd op 29 augustus 2006 op zestigjarige leeftijd vermoord teruggevonden in de kelder van zijn appartementsgebouw. Hij werd waarschijnlijk het slachtoffer van een roofmoord.

www.kcb.be


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.