muziekbus
Dit artikel is 09-01-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Benedetto MarcelloBenedetto Marcello geboren Venetië 1 augustus 1686, gestorven Brescia 24 juli 1739
Italiaans componist, dichter en jurist

Als kind kreeg Benedetto Marcello vioolles van zijn vader, daarna studeerde hij contrapunt en compositie bij Francesco Gasparini. Ook was hij leerling van Lotti. Naast viool, zang en compositie, studeerde hij rechten aan de universiteit in Rome.

Vanaf 1707 en de daaropvolgende twintig jaar bekleedde de jurist Marcello verscheidene belangrijke regeringsposities in Venetië. Van 1730 tot 1737 was Marcello gouverneur van Pola in Istrië. De laatste twee jaren van zijn leven was hij thesaurier in Brescia, waar hij stierf in 1739.

Belangrijk is zijn groots opgezette Estro poetico-armonico, dat een bewerking bevat van 50 psalmen in één- tot vierstemmige zetting met basso continuo en enkele met twee obligate violen en cello (Venetië, 1724-26).

Ook componeerde Marcello talrijke instrumentale werken, waaronder de fluitconcerten en het beroemde hoboconcert, dat door Bach werd omgewerkt tot klavierconcert, opera's, oratoria etc. Verscheidene van zijn libretto's schreef Marcello zelf, ook schreef hij de tekst voor Ruggieri's Arato in Sparta.
Marcello's satire op de opera Il teatro alla moda (1720) werd in 1890 in het Frans en in 1917 in het Duits uitgegeven.

Benedetto Marcello was de oudere broer van Allessandro Marcello, die eveneens een componist was.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.